natrag na listu članova

Adriatic Gate Container Terminal (AGCT) / Jadranska vrata d.d.

Kategorija Corporate Member Industrija: Distribucija i logistika

15. travnja 2011. International Container Terminal Services, Inc. (ICTSI), globalna tvrtka sa sjedištem na Filipinima koja upravlja 32 kontejnerske luke i terminala u 19 zemalja širom svijeta, strateški partner i većinski vlasnik Jadranskih vrata d.d. (Adriatic Gate Container Terminal) s 51 % udjela, dok Luka Rijeka zadržava udio od 49%.

Od 2011. g. luka je modernizirana ulaganjem u novu pretovarnu opremu, proširenjem obale I skladišnih područja udvostručujući kapacitet terminala, te nedavno dovršenim intermodalnim područjem čime je utrostručen željeznički kapacitet. Nakon rasta od 20% u 2019. godini, promet pretovarenih kontejnera na AGCT-u porastao je daljnjih 12% u 2020., kada smo prešli 300.000 TEU i postavili novi rekord u prometu terminala. Rast je potaknut porastom pretovara na željeznica od 30%, pri čemu 70% kontejnera dolazi izvan Hrvatske; iz zemalja Srednje i Jugoistočne Europe, postavljajući AGCT kao važan trgovinski ulaz za regiju. AGCT pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva, pružajući izvoznicima i uvoznicima učinkovitu i modernu kontejnersku luku s gotovo 2 milijuna TEU-a pretovarenih od 2011. godine. Lokalnom gospodarstvo Rijeke i okolice pridonosi s više od 234 izravna zaposlenika i tisućama drugih u srodnim djelatnostima, proizvodeći pozitivan multiplikacijski učinak na cjelokupno nacionalno gospodarstvo.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se