Nazad na vijesti
AmCham-ovi u regiji podržavaju budući razvoj Inicijative tri mora
27. lipanj 2022.

AmCham-ovi u regiji podržavaju budući razvoj Inicijative tri mora

Na Samitu triju mora (3SI) i poslovnom forumu u Rigi, održanom 21. lipnja, 10 Američkih gospodarskih komora (AmChams) iz zemalja regije Tri mora potpisalo je zajedničku izjavu o podršci boljoj infrastrukturi u područjima energetike, prometa i digitalnog razvoja.

AmCham-ovi su pozvali dionike da uspostave zajednički izvršni ured za podizanje svijesti o S3I i ubrzanje konkretnih projekata te za izgradnju integriranije, prosperitetnije i sigurnije regije unutar EU-a.

Ovogodišnja zajednička izjava slijedi dvije prethodne izjave potpisane tijekom 3SI Foruma 2021. u Sofiji i 2019. u Ljubljani.

Trenutna geopolitička situacija i rat u Ukrajini naglasili su nužnost jačanja međusobne povezanosti regije i suočavanja sa zajedničkim izazovima u područjima koja uključuju energetsku sigurnost, nedostatak lanca opskrbe, zaštitu kritične infrastrukture, kibernetičku sigurnost i klimatske promjene. Ovo je trenutak za izgradnju bolje infrastrukture za povezivanje 3SI zemalja.

Predsjednik AmCham Latvia John Tully naglasio je: “Inicijativa triju mora nudi ogromne mogućnosti za našu regiju što je posebno važno u ovim geopolitički izazovnim vremenima. Vidim našu ulogu u nastavku poticanja ulaganja i hrabrih politika u izgradnji budućnosti regije Tri mora. Sada je vrijeme da se naše zemlje čvršće integriraju jedna s drugom i unutar transatlantske zajednice. Moramo raditi zajedno na jačanju međusobne povezanosti regije.”

Zajedničku izjavu možete pogledati OVDJE

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 280 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se