Nazad na vijesti
6. veljača 2020.

AmCham predstavio preporuke za čistiji promet

„Povećavanje sredstava za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila i gradnje punionica uz osiguravanje kontinuiteta javnog poziva ključni su za potporu razvoja e-mobilnosti u Hrvatskoj", istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a na sastanku s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tema sastanka bilo je AmCham-ovo stajalište „Preporuke za unaprjeđenje dodjele poticaja za čistiji promet“ usmjereno na osiguranje većeg broja e-vozila na prometnicama i razgranatije mreže punionica u Hrvatskoj. Ispred Fonda na sastanku su sudjelovali Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora, Ljiljana Bukovec, savjetnica direktora i Mario Mihetec, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

 „Povećavanje sredstava za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila i gradnje punionica uz osiguravanje kontinuiteta javnog poziva ključni su za potporu razvoja e-mobilnosti u Hrvatskoj. Sredstva koja su prethodnih godina alocirana za e-mobilnost nisu dostatna za ostvarivanje značajnijeg udjela e-vozila i punionica u Hrvatskoj. Uz to potrebno je osigurati kontinuitet poticaja, ne samo u smislu nadolazećih godina nego i otvorenog cjelogodišnjeg javnog poziva“, istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a na sastanku s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

AmCham pozdravlja praksu FZOEU-a da se nakon stanke u 2016. i 2017. godini, od 2018. ponovno nastavlja sa sufinanciranjem kupnje energetski učinkovitih vozila (građanima i pravnim osobama) te od 2019. za gradnju punionica. 

Osim povećanja sredstava i osiguravanja kontinuiteta, kod nabavke vozila bitno je osigurati i dodatnu transparentnost na način da se primjenjuje unaprijed poznata kategorizacija prihvatljivih vozila. Nužna je odgovornost osoba koje su rezervirale sredstva od Fonda temeljem priložene ponude dobavljača budući da oni bez ikakvih posljedica mogu odustati od nabavke i na taj način sprječavaju druge zainteresirane – navedeno je u AmCham-ovom stajalištu.

Uz navedeno, u slučaju gradnje punionica potrebno je sufinanciranje troškova elektro-energetskog priključka te svih troškova instalacije i razvoda elektro-energetskog kabla obzirom da predstavljaju najveći dio investicije kod gradnje punionice. Ne postoji mehanizam praćenja potrošnje energije na sufinanciranim punionicama te ga je potrebno uspostaviti i dati prednost digitaliziranom sustavu praćenja potrošnje energije na punionicama.

AmCham smatra kako bi bilo nužno pojednostaviti administrativne procese prikupljanja dokumentacije te da sve dokumente/podatke koje imaju druge institucije Fond treba izravno zatražiti od nadležnih tijela. 

Promet predstavlja gotovo četvrtinu emisije europskih stakleničkih plinova. Od različitih oblika prometa, cestovni promet s udjelom od preko 70% uvjerljivo predvodi u emisiji stakleničkih plinova. Kako bi se postigli ambiciozni nacionalni i europski klimatski ciljevi nužno je okrenuti se uporabi tehnologija sa smanjenom emisijom CO2 uz korištenje obnovljive izvore energije što e-mobilnost svakako zadovoljava.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 88.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se