Nazad na vijesti
6. ožujak 2019.

AmCham predstavio rezultate Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj

Dana 6. ožujka 2019. AmCham je predstavio rezultate Istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je provedeno u razdoblju od 19. prosinca 2018. do 06. veljače 2019. na uzorku od 130 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.

Istraživanje je obuhvatilo sljedeća područja: poslovanje u 2018., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedba s regijom, poslovna očekivanja i uvođenje eura i pristup sredstvima Europske unije.

Poslovanje u Hrvatskoj ispitanici u 2018., u odnosu na prethodnu godinu, ocjenjuju boljim (72%), a povećanje broja zaposlenika navodi njih 60%.

Za poslovno okruženje (u posljednjih 5 godina) ispitanici glavnim ograničavajućim faktorom u poslovanju ocjenjuju nedostatak odgovarajuće radne snage, nestabilan regulatorni okvir i oporezivanje rada. Najveća pogoršanja u posljednjih 5 godina vežu se uz dostupnost i kvalitetu radne snage, provedbu pravnih pravila i procedura te kvalitetu zakonskog okvira. Najveća poboljšanja vidljiva su u uvjetima financiranja, potražnji za robama i uslugama te mogućnostima trgovinske razmjene.

76% ispitanika utjecaj državne administracije na poslovno okruženje vidi kao negativan ili pak bez učinka, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja smanjenje od 10%.

68 % poduzeća članova AmCham-a djeluje i u drugim državama srednje i istočne Europe (SIE), od čega njih 65% djeluje u više od 5 država regije. Samo 8% uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje boljima od onih u ostalim državama SIE, dok 45% smatra da su uvjeti lošiji nego u drugim državama. Najveći nedostaci Hrvatske u odnosu na druge države odnose se na malo tržište te u jednakom omjeru sporost administracije i izostanak dugoročne vladine strategije. Kao najveće prednosti Hrvatske ispitanici izdvajaju članstvo u Europskoj uniji, turistički potencijal zemlje i geostrateški položaj.

U nadolazećem razdoblju od 3 godine 81% poduzeća članova AmCham-a planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, dok smanjenje planira svega 2%. 75% poduzeća planira nova zapošljavanja u sljedeće 3 godine, a od ukupnog broja ispitanih čak 25% planira zaposliti više od 20 novih zaposlenika.

91% ispitanika smatra kako bi uvođenje eura u Hrvatskoj pozitivno ili neutralno utjecalo na njihovo poslovanje. Najveći interes za prijave za sredstava iz EU fondova odnosi se na projekte iz područja IKT-a te izgradnju proizvodnog pogona.

„Iz rezultata istraživanja vidljiv je optimizam poslovne zajednice u Hrvatskoj koji se nastavlja i ove godine. Pozitivnu ocjenu poslovanja u protekloj godini daje 72% ispitanika (za usporedbu s 65% u godini prije). Širenje poslovanja najavljuje 81% ispitanika (što je za godinu prije iznosilo 79%). Naposljetku, nova zapošljavanja planira 75% ispitanika (rast od 4% u odnosu na prethodnu godinu).“ izjavio je Berislav Horvat, predsjednik Vijeća upravitelja AmCham-a

„Nedostatak odgovarajuće radne snage koji se kao bitan problem za hrvatsko gospodarstvo nazirao u prošlogodišnjem istraživanju, ove je godine ocjenjen kao najveća prepreka poslovanju u Hrvatskoj i istovremeno područje u kome ispitanici uočavaju najveća pogoršanja.“ izjavila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Istraživanje možete pronaći na poveznici.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 270 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se