Nazad na vijesti
Državni tajnik Bernard Gršić gost AmCham-ovog Odbora za digitalnu ekonomiju
18. lipanj 2020.

Državni tajnik Bernard Gršić gost AmCham-ovog Odbora za digitalnu ekonomiju

AmCham-ov najmlađi Odbor za digitalnu ekonomiju organizirao je virtualni sastanak s gostujućim govornikom gospodinom Bernardom Gršićem, državnim tajnikom u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Sastanak je organiziran s ciljem razmjene iskustava po pitanjima Policy tema kojima se Odbor bavi u  2020. godini, uključujući perspektive Višegodišnjeg financijskog okvira za ICT, jačanje pozicije Hrvatske kao investicijskog odredišta za ICT, monetizacija podataka prikupljenih od države i modernizaciju informatike u formalnom obrazovanju.

Iz višegodišnjeg financijskog okvira za nadolazeće 7-godišnje razdoblje Hrvatska će imati na raspolaganju 20 milijardi eura, od čega 18,5 milijardi nepovratnih sredstava. Novost je instrument oporavka vrijedan 750 milijardi eura, „Next Generation EU“ podijeljen u tri stupa: 1. Podrška državama članicama s ulaganjima i reformama, 2. Pokretanje gospodarstva EU poticanjem privatnih ulaganja i 3. Nošenje s posljedicama krize.

S obzirom na potencijal ulaganja u ICT, Hrvatska je tijekom krize COVID-19 pokazala da postoji dobra osnovna infrastruktura koja može omogućiti brza digitalna rješenja.

Kreiran je portal otvorenih podataka Republike Hrvatske koji objedinjuje sve dostupne podatke na nacionalnoj razini. Monetizacijom dodatnih državnih podataka postoji mnogo mogućnosti stvaranja dodatnih prihoda, a s vremenom postizanje povećanja BDP-a i velikog broja mogućih korisnika.

Razvoj novih digitalnih vještina, specijalizacija i prihvaćanje novih tehnologija svakako je važno. Izrađuju se Nacionalna strategija 2030., Strategija digitalizacije 2030. i Strategija 2030. za javnu upravu. Važno je da se sve strategije međusobno koordiniraju i usklade. Gospodin Gršić je pozdravio konstruktivne doprinose AmCham-a koji će pridonijeti stvaranju boljih strategija.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se