Izravna strana ulaganja – Gospodarska politika za privlačenje ulaganja

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala je poslovni ručak na  kojem su predstavljene AmCham-ove Preporuke za poboljšanje poslovnog okruženja kao i Preporuke za reformu poreznog sustava. 

Uvodno izlaganje dali su gosp. Tomislav Čorak (Boston Consulting Group) i gosp. Berislav Horvat (Vijeće upravitelja AmCham-a), a u panel raspravi sudjelovali su gđa Jasminka Barić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), gosp. Zdenko Lucić (Agencija za investicije i konkurentnost), gosp. Hrvoje Jelić (PricewaterhouseCoopers), gosp. Stanko Kršlović (Philip Morris Zagreb) i gosp. Mike Klyszeiko (AmCham Finska, program Launchpad USA).

Gosp. Čorak je govorio o važnosti izravnih stranih ulaganja kao i globalnim trendovima. Izravna strana ulaganja za domaće gospodarstvo mogu donijeti niz prednosti kao što su priljev kapitala, pristup novim tržištima, inovacije i povećana produktivnost.

Gosp. Horvat je predstavio AmCham-ove „Preporuke za poboljšanje poslovnog okruženja i rast ulaganja u Hrvatskoj“ i naglasio kako AmCham kao ključne preduvjete za daljnji rast gospodarstva prepoznaje: strateški pristup privlačenju izravnih stranih ulaganja, digitaliziran i optimiziran sustav pružanja javnih usluga, stimulativan porezni sustav, učinkovit zakonodavni i pravosudni sustav i strateško upravljanje ljudskim potencijalima.

Na panel raspravi otvoren je niz pitanja o pozicioniranju Hrvatske kao privlačne destinacije za izravna strana ulaganja.

Gđa Barić upoznala je prisutne s aktivnostima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta vezano uz administrativno rasterećenje gospodarstva te jačanje partnerskog odnosa između javne uprave i privatnog sektora. Istaknula je kako je težnja Ministarstva postići okruženje u kojem poduzetnici od države ne traže posebnu dozvolu za svaki pojedini poduhvat, već obavještavaju državu o svom djelovanju.

Gosp. Lucić je ukratko naveo posljednje zakonske izmjene kao i niz pogodnosti koje Hrvatska nudi u privlačenju ulaganja te je istaknuo važnost aktivnog promoviranja tih pogodnosti koje mogu doprinijeti odluci investitora o Hrvatskoj kao lokaciji za ulaganja.

Gosp. Jelić je predstavio AmCham-ove „Preporuke za reformu poreznog sustava s naglaskom na porezno rasterećenje rada“ te naglasio važnost jasnog, predvidivog i stabilnog poreznog sustava i partnerske suradnje između poreznih tijela i predstavnika poslovne zajednice. Preporuke iznose niz mjera za administrativno rasterećenje u sferi poreznog sustava kao i prijedloge tretmana poreza na dohodak i daljnje smanjivanje davanja na pojedina primanja radnika.

Gosp. Kršlović je naglasio važnost zakonodavnog okvira koji je otvoren prema inovacijama i učestalim tehnološkim promjenama. Privatni sektor radi svojih specifičnih znanja treba biti uključen u proces donošenja novih zakonskih akata od samog začetka njihove izrade, a ne tek u konačnim fazama kako je to često slučaj.

Gosp. Klyszeiko je potvrdio značaj transparentnog i konzistentnog poreznog sustava za privlačenje ulaganja kao i stabilnog i predvidivog pravnog okvira.
 

  • 15. svibanj 2018
  • 12:00h - 14:00h
  • Westin Zagreb Hotel (dvorana Opera), Kršnjavog 1
Rasprodano
Program
  • 11:30-12:00 Registracija i piće dobrodošlice
  • 12:00-12:15 Pozdravni govor - Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, AmCham Hrvatska
  • 12:15-12:25 Uvodni govor - Tomislav Čorak, Principal, The Boston Consulting Group
  • 12:25-12:35 Uvodni govor - Berislav Horvat, predsjednik Vijeća upravitelja AmCham-a
  • 12:35–12:55 Ručak
  • 12:55–13:45 Panel rasprava: Globalna utakmica za investicije
  • 13:45-14:00 Pitanja

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 220 članova, koji zapošljavaju više od 70.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se