Nazad na vijesti
HBOR - novi programi kreditiranja
11. srpanj 2019.

HBOR - novi programi kreditiranja

Veliki broj poduzetnika od sada može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto

Kako bi hrvatskim poduzetnicima dodatno olakšao pristup svojim sredstvima kreditiranja, HBOR je od 1. svibnja ove godine postojećih 25 programa kreditiranja sažeo u 9 programa koji su objedinili sve pogodnosti, a uvedene su i nove.

Tako tržišno konkurentni poduzetnici koje se bave djelatnostima od posebnog interesa - poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem od sada svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu koja iznosi 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike (po InnovFin kriterijima) što u konačnici znači da kamatna stopa za ove poduzetnike može biti 0,728 posto. Po programu Priprema izvoza umjesto dosadašnjih 2, odnosno 3 posto, kamatna stopa, koja ovisi o kreditnom rangu poduzetnika i kolateralizaciji, sada može biti već od 1,75 posto. Snižena je i kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava s postojećih 4 posto na 3,5 posto za dugoročne i 2 posto za kratkoročne kredite, a javni sektor, ovisno o području ulaganja, investicije može kreditirati po kamatnoj stopi od 1,75 posto ili 2 posto bez naknade za rezervaciju sredstava.

„Izmjenom programa koju danas predstavljamo možemo reći da veliki broj naših poduzetnika može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto. Ovo se odnosi i na HBOR-ove kredite, ali i na financijske instrumente koje provodimo“ istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a naglasivši da će fokus HBOR-a u idućem razdoblju biti na razvoju novih proizvoda kao primjerice financiranja putem rizičnog kapitala.

Nakon što je polovicom ove godine postao aktivan ESIF Fond rizičnog kapitala namijenjen start-up poduzećima i ulaganjima u ranim fazama razvoja poslovanja, za kraj godine je najavljen odabir društva za upravljanje sredstvima CROGIP (Croatian Growth Investment Programme). Radi se o zajedničkoj inicijativi Europskog investicijskog fonda i HBOR-a kojom je pokrenut program za poticanje ulaganja u kapital malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća s do 3000 zaposlenika koja nisu start-upovi.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se