Nazad na vijesti
Novo stajalište „AmCham komentari na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru“
8. prosinac 2021.

Novo stajalište „AmCham komentari na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru“

Američka gospodarska komora objavila je stajalište na temu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima (ZID ZTD) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru (ZID ZSR).

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske uputilo je u listopadu 2021. godine na javno savjetovanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima (ZID ZTD)i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru (ZID ZSR). 

Oba prijedloga zakona predlažu se donijeti radi provedbe daljnje faze digitalne transformacije postupaka osnivanja, registracije osnivanja, te upisa promjena u trgovačkim društvima u sudski registar. 

AmCham pozdravlja predložene izmjene Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru za koje smatramo da predstavljaju značajni iskorak i poticaj za daljnji razvoj gospodarstva i poduzetničke klime u Republici Hrvatskoj.

Cilj ovog stajališta je konstruktivnim prijedlozima pridonijeti izradi konačnog prijedloga oba zakona, koja u konačnici mogu pridonijeti unaprjeđenju pravne sigurnosti te poslovnog i investicijskog okruženja u Republici Hrvatskoj. 

AmCham-ovi prijedlozi navedeni u ovom stajalištu usmjereni su isključivo tome da predložene izmjene zadrže svoju namjeravanu svrhu, a da njihova buduća provedba i eventualno tumačenje provedbenih tijela  bude u što je većoj mogućoj mjeri olakšano i unificirano.

AmCham komentare na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru možete pronaći ovdje.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 270 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se