Nazad na vijesti
Novo stajalište „Preporuke za donošenje Zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima“
12. siječanj 2021.

Novo stajalište „Preporuke za donošenje Zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima“

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj objavila je novo stajalište „Preporuke za donošenje Zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima te programiranje projekata elektromobilnosti u Višegodišnji financijski okvir Europske unije“.

Strateškim aktom Europske unije „Europski zeleni plan“ jasno je određen smjer održivog transporta koji se u osnovi oslanja na elektromobilnost kao polugu za smanjenje stakleničkih te štetnih ispušnih plinova sektora transporta. 

Hrvatska  pripada skupini zemalja središnje i jugoistočne Europe koje zaostaju po raspoloživosti javno dostupne infrastrukture za punjenje (Hrvatska s približno 400 javno dostupnih punionica osigurava na 9.000 stanovnika jednu javno dostupnu punionicu, dok je prosjek EU jedna javno dostupna punionica na 2.000 stanovnika).

Kako bi se omogućio razvoj infrastrukture za alternativna goriva, a sve u cilju zadovoljenja potreba trenutačnih i budućih vozača, prvenstveno električnih vozila, mnoge države članice usvojile su planove i zakonodavni okvir postizanja europskih ciljeva po pitanju infrastrukture i povećavanja broja električnih vozila na cestama.

Kao primjer dobre prakse može se navesti Poljska koja je usvojila Zakon o elektromobilnosti i alternativnim gorivima koji definira nacionalnu regulativu po pitanju razvoja elektomobilnosti, ali i točne nadležnosti i obveze pojedinih dionika u sustavu kao i financiranje implementacije zakonom definiranih ciljeva. AmCham predlaže definiranje hrvatskog nacionalnog zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima po uzoru na poljski zakon, prilagođeno nacionalnim specifičnostima. 

AmCham-ovo stajalište „Preporuke za donošenje Zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima“ dostupno je ovdje.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se