Nazad na vijesti
Novo stajalište: „Preporuke za održivost financiranja zdravstvenog sustava“
27. studeni 2018.

Novo stajalište: „Preporuke za održivost financiranja zdravstvenog sustava“

AmCham je 27. studenog usvojio novo stajalište, „Preporuke za održivost financiranja zdravstvenog sustava“.

Kvalitetan i dobro uređen sustav financiranja zdravstvene zaštite preduvjet je za održivo funkcioniranje zdravstvenog sustava. Cilj svakog sustava financiranja zdravstvene zaštite je osiguranje podjednake dostupnosti kvalitetnih zdravstvenih usluga korisnicima uz učinkovitu, odgovornu i transparentnu upotrebu dostupnih resursa.

Premda u stalnom porastu, troškovi za zdravstvo po stanovniku u Republici Hrvatskoj (RH) među najnižima su u Europskoj uniji (EU). Istovremeno, udio troškova javnog zdravstva u ukupnim zdravstvenim troškovima među najvišima je u EU, a pokrivenost zdravstvenom zaštitom je univerzalna s iznimno velikim opsegom prava na zdravstvenu zaštitu koja se pokrivaju iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Potrebno je razmotriti nove mogućnosti financiranja zdravstvenog sustava kao preduvjet za financijsku stabilnost, ali i bolju učinkovitost i dostupnost kvalitetne zdravstvene skrbi korisnicima.

Stoga ovim stajalištem AmCham želi dati preporuke za unaprjeđenje financiranja zdravstvenog sustava u RH.

Konkretne preporuke usmjerene su na povećanje prihoda, ali i racionalizaciju obveznog zdravstvenog osiguranja.

Stajalište je dostupno na sljedećem LINKU.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se