Nazad na vijesti
Novo stajalište 'Preporuke za reformu poreznog sustava u 2019. godini'
1. kolovoz 2019.

Novo stajalište 'Preporuke za reformu poreznog sustava u 2019. godini'

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) objavila je 'Preporuke za reformu poreznog sustava u 2019. godini' s prijedlozima čijim bi se usvajanjem rasteretila većina radno aktivne populacije u Hrvatskoj.

Ključne preporuke su: povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 4.800 kuna, smanjenje 24-postotne stope poreza na dohodak na 12 posto i smanjenje 36-postotne stope, odnosno alternativno primjenjivanje 36-postotne stope za bruto mjesečne plaće veće od 75.000 kuna.

AmCham dodatno predlaže povećanje neoporezivog iznosa nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja s 5.000 kuna na 12.000 kuna godišnje. Rasterećenje davanja na pojedina primanja radnika, posebice na naknade namijenjene zdravlju radnika poput dodatka za prehranu radnika, naknade za sportske aktivnosti, porezne olakšice za dodatno zdravstveno osiguranje, dopunsko zdravstveno osiguranje, ili organiziranje aktivnosti za razvoj timova, omogućilo bi poslodavcima da svojim zaposlenicima ponude dodatne pogodnosti koje do sada radi visokog oporezivanja nisu bili u mogućnosti ponuditi. Ove mjere imale bi snažan utjecaj na poboljšavanje opće dobrobiti zaposlenika, što bi utjecalo i na povećanje kvalitete rada.

„Daljnje porezno rasterećenje na plaće omogućilo bi veća neto primanja hrvatskih zaposlenika čime bi se dodatno potaknula potrošnja stanovništva i gospodarska aktivnost. Vjerujem kako bi usvajanjem AmCham-ovih preporuka gospodarski rast koji bilježimo već neko vrijeme dobio još snažniji zamah,“ naglasila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Hrvatska je, unatoč prošlogodišnjim izmjenama, nekonkurentna u smislu poreznog opterećenja rada, posebice u segmentu viših plaća. To je jedan od razloga što velik broj propulzivnih sektora u Hrvatskoj ima problem s nedostatkom kadrova, što je izuzetno vidljivo primjerice u ICT industriji i u turizmu. 

Stope poreza na dohodak u usporedivim zemljama poput Bugarske i Rumunjske su svega 10 posto. U Republici Češkoj, Srbiji i Slovačkoj diferencirane stope iznose znatno niže od hrvatskih 36 posto.

AmCham pozdravlja dosadašnje mjere za rasterećenje predstavljene kroz tri kruga porezne reforme te posebice ističe prošlogodišnje mjere vezane za oporezivanje dioničkih planova za zaposlenike, podizanje mjesečnog bruto iznosa na koji se primjenjuje 24-postotna stopa poreza na dohodak te uvođenje mogućnosti nagrađivanja zaposlenika kroz neoporezivi iznos do 5.000 kuna. AmCham smatra da je daljnje porezno rasterećenje nužno i moguće, čemu u prilog ide kontinuirani gospodarski rast.

Jasan, predvidiv i stabilan porezni sustav te partnerska suradnja između poreznih tijela i predstavnika poslovne zajednice ključni su za funkcioniranje gospodarstva. Daljnje mjere administrativnog rasterećenja u sferi poreznog sustava doprinijele bi značajnim uštedama vremena i resursa poduzeća koja bi imale više vremena baviti se svojim primarnim djelatnostima.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 85.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se