Nazad na vijesti
Objava za medije - AmCham-ova virtualna konferencija „Budućnost ulaganja“
11. studeni 2020.

Objava za medije - AmCham-ova virtualna konferencija „Budućnost ulaganja“

AmCham Bugarska, Hrvatska, Češka, Crna Gora, Rumunjska i Slovačka organizirale su regionalnu virtualnu konferenciju na temu investicija u srednjoj i istočnoj Europi.

10. studenoga 2020. tvrtke zainteresirane za transformativna ulaganja u srednjoj i istočnoj Europi, na međunarodnoj konferenciji Američkih gospodarskih komora u srednjoj i istočnoj Europi sudjelovale su u on-line raspravama o potencijalu SIE u području umjetne inteligencije, računarstva u oblaku, visokotehnoloških istraživanja i održive proizvodnje te turizma s višom dodanom vrijednosti.

U uvodu u konferenciju, John Gasparac, glavni partner tvrtke PwC Hrvatska je rekao: „2019. obilježila je još jednu rekordnu godinu za tehnološka ulaganja u SIE, s gotovo 1,5 milijardi eura rizičnog kapitala privučenog u regiju. Ali, u ovo vrijeme pandemije, tehnologija nije tu samo za tvrtke. Način na koji učimo, zabavljamo se, kupujemo, jedemo, komuniciramo dramatično se promijenio. Procjenjuje se da se u regiji srednje i istočne Europe pojavilo gotovo 12 milijuna novih korisnika internetskih usluga - više od stanovništva Slovačke, Hrvatske i Slovenije zajedno.“

Srednja i istočna Europa čini znatan dio trenutačnog i budućeg gospodarstva EU-a. U zemljama regije živi 28% svih građana EU-a a ovdje nastaje 15% ukupnog BDP-a EU-a. Od 2015., 20% rasta BDP-a u EU-u potječe od poduzeća koja posluju u tim zemljama. Dok je od 2010. proizvodnja u EU-u porasla za 12%, a visokotehnološka proizvodnja za 25%, proizvodnja u regiji porasla je za 27%, a visokotehnološka proizvodnja za 53%.

Konferencija se sastojala od tri panela posvećena digitalnoj ekonomiji, turizmu i održivoj proizvodnji.

Panel na temu digitalne ekonomije bavio se pitanjima dostupnosti talenata i digitalne infrastrukture u regiji. John Gasparac, glavni partner tvrtke PwC Hrvatska vodio je panel na kojem su sudjelovali Ondrej Vlcek, glavni izvršni direktor Avasta; Dorin Pena, glavni izvršni direktor tvrtke Cisco za zemlje Zajednice neovisnih država i Rumunjsku; Predrag Lešić, glavni izvršni direktor tvrtke doMEn; Dalibor Kačmar, National Technology Officer Microsoft-a za Češku i Slovačku te Palo Luka, glavni operativni direktor tvrtke ESET.

Na panelu o turizmu raspravljalo se o tome kako bi se regija mogla oporaviti nakon što se, kada to bude moguće zbog pandemije, ponovno uvedu međunarodna putovanja. Panel je vodio Siniša Topalović, partner i globalni voditelj turističkog savjetovanja tvrtke Horwath HTL na kojem su sudjelovali Yilmaz Yildilimlar, viši potpredsjednik za područje srednje i istočne Europe, Rusiju i Tursku, hotelske grupacije Radisson; Graham Ross, voditelj poslovnog razvoja za EMEA regiju, FCM Travel Solutions; Kai Dieckmann, generalni direktor hotela Regent, Porto Montenegro i Željko Kurkurin, predsjednik i glavni izvršni direktor grupacije Valamar koji je rekao: „Kriza nam je pokazala da će tvrtke koje su se prije krize istaknule i ulagale u dobre odnose s dionicima nastaviti to činiti i tijekom krize. Ovaj pristup jača povjerenje dionika i omogućuje brži gospodarski oporavak. Valamar je aktivno upravljao krizom 2020. godine i dobro se pozicionirao za uspješan nastavak rasta i razvoja tijekom 2021. i 2022. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja."

Siniša Topalović istaknuo je u uvodu u panel: „U sljedećih 5 godina regija očekuje gotovo 37 tisuća novih hotelskih soba, a ukupni opseg ulaganja procjenjuje se na oko 5 do 6 milijardi

EUR. Zanimljivo je primijetiti da će oko dvije trećine soba u razvojnim planovima biti „brandirano“. Još jedno optimistično otkriće je da će više od 80% planiranih hotelskih kapaciteta biti u segmentu od 4 i 5 zvjezdica, što znači da će se ukupna kvaliteta turističkog proizvoda u regiji dodatno poboljšati, što je nastavak pozitivnog trenda tijekom posljednjeg desetljeća.“

Na panelu o održivoj proizvodnji razgovaralo se o temama poput javno-privatnog partnerstva u visokotehnološkoj proizvodnji i ulaganja u održivost i digitalizaciju. Michel Perret, generalni direktor tvrtke Carrier Refrigeration za Europu vodio je panel s Ružom Tomić Fontana, glavnom direktoricom Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju; Milanom Slapakom, predsjednikom i glavnim izvršnim direktorom tvrtke GE Aviation Češka i Ivanom Mihaylovim, predsjednikom klastera automobilske industrije u Bugarskoj.

„U Coca-Coli HBC održiva poslovna praksa u središtu je onoga što radimo. Vjerujemo da je pozitivan utjecaj na okoliš sastavni dio našeg budućeg rasta. Stoga našim ulaganjem u održivu proizvodnju širimo tehničke mogućnosti i osiguravamo produktivnost, istodobno pozitivno utječući na okoliš“, rekla je Ruža Tomić Fontana tijekom rasprave.

Američke gospodarske komore u regiji usmjerene su na poticanje ulaganja s SAD-om. Konferenciju će sljediti niz ciljanih događanja usmjerenih na određene sektore, a posebno na visokotehnološke industrije.

„Željeli smo omogućiti otvorenu razmjenu informacija između tvrtki koje su već odlučile staviti regiju u središte svoje globalne strategije rasta i onih koje o tome još uvijek razmišljaju”, rekla je Andrea Doko Jelušić izvršna direktorica AmCham-a Hrvatska.

Konferenciju su organizirali AmCham Hrvatska, Bugarska, Češka, Crna Gora, Rumunjska i Slovačka, uz sudjelovanje predstavnika US Chambera. Na događanju je sudjelovalo 150 predstavnika poslovne zajednice i tijela javne vlasti iz država srednje i istočne Europe, kao i Sjedinjenih Država.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se