Nazad na vijesti
Objava za medije - Godišnja sjednica Skupštine Američke gospodarske komore
23. studeni 2021.

Objava za medije - Godišnja sjednica Skupštine Američke gospodarske komore

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) održala je godišnju Skupštinu na kojoj su predstavljene aktivnosti Komore i financijsko izvješće, te su glasovanjem članova izabrana četiri člana Vijeća upravitelja Komore na mandat od dvije godine:

  • Predsjednik: Ruža Tomić Fontana, General Manager, CocaCola HBC Hrvatska
  • Tajnikrizničar: Tatjana Skoko, direktorica, Microsoft Hrvatska
  • Članovi Vijeća bez portfelja: Miodrag Matijaca, generalni direktor, Teknoxgroup Hrvatska i Miroslav Šaban, Country Manager, Philips.

AmCham je i ove godine zabilježio rast članstva te predstavlja poduzeća koja zapošljavaju više od 91.000 ljudi u Hrvatskoj, što je dokaz kontinuirane kvalitete rada. Više od 260 članova Američke gospodarske komore čine poduzeća iz Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, kao i druga međunarodna poduzeća. Kao najstarija strana komora u Hrvatskoj, AmCham već više od 22 godine snažno doprinosi unaprjeđenju poslovanja kroz zagovaranje najboljih poslovnih praksi kao i niza preporuka za pozicioniranje Hrvatske kao privlačne destinacije za ulaganja te se svojim radom istaknuo kao jedna od najuspješnijih poslovnih organizacija privatnog sektora Hrvatske. Ovo su zavidni rezultati pogotovo kada se uzme u obzir da je AmCham nezavisna, neprofitna i nevladina poslovna organizacija koja se financira isključivo od strane svojih članova.

Tijekom 2021. godine AmCham je nastavio aktivan rad na zagovaranju javnih politika, te je objavljeno 15 stajališta uključujući digitalizaciju ovršnog postupka, uvođenje vaučera za razvoj digitalnih vještina kao i usvajanje pojedinih preporuka za privlačenje stranih ulaganja. Također je nastavljen rad na preporukama na temu nužnih reformi u gospodarstvu od čega treba istaknuti preporuke za reformu poreznog sustava, unaprjeđenje pravosuđa i unaprjeđenje zdravstva.

Detaljna stajališta AmCham-a o pojedinim temama su objavljena na web stranici Komore.

U 2021. godini AmCham je organizirao 73 vlastita događanja. Između ostalog i konferencije na temu inovacija u zdravstvu, uloge porezne politike u razvoju gospodarstva, budućnosti digitalizacije Hrvatske, najnovijih trendova zelenog i digitalnog prometa vođenog e-mobilnošću, financijske održivosti i učinkovitosti zdravstvenog sustava, Zakona o digitalnim uslugama i njegov utjecaj na gospodarski oporavak i digitalnu transformaciju Europe.

AmCham je prošli tjedan organizirao i događanje na kojem su članovi mogli čuti više o mogućnosti poslovne zajednice za korištenje sredstava EU-a.

U 2021. AmCham je nastavio s devetom generacijom društveno odgovornog programa za mlade lidere, AmCham Talents, četvrtom generacijom programa „Boardroom Discussions: Digitalna transformacija iz perspektive predsjednika uprave“ koji je nedavno izabran za najkreativniji i najinovativniji u 2021. od strane europskih AmCham-ova. Program je namijenjen višem menadžmentu tvrtki članica AmCham-a zainteresiranima čuti o trendovima vezanim uz digitalnu transformaciju, a AmCham nastavlja s programom i u 2021./2022. godini.

Nadalje, u suradnji s AmCham-om Finska, AmCham Hrvatska je i u 2021. nastavio s programom Launchpad USA koji pomaže hrvatskim kompanijama u prvim koracima na američkom tržištu.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 280 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se