Nazad na vijesti
3. rujan 2019.

Okrugli stol Mosta NL „Porezni sustav i demografska politika“

Izvršna direktorica AmCham-a, Andrea Doko Jelušić sudjelovala na okruglom stolu na temu prijedloga poreze reforme.

Most nezavisnih lista organizirao u utorak, 3. rujna 2019. godine je okrugli stol pod nazivom „Porezni sustav i demografska politika“. U pozdravnom govoru gosp. Božo Petrov, predsjednik Mosta naglasio je kako reformom poreznog sustava treba dati snažan impuls demografskoj obnovi, poduzetništvu te obrazovanju i istraživanju. 

Na okruglom stolu pored gđe Doko Jelušić sudjelovali su gosp. Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika „Lipa” i gđa Petra Mandić članica Gradskog vijeća Rijeke (Most NL). Moderator okruglog stola bio je gosp. Mislav Kraljević, Savjet Mosta NL za gospodarstvo, financije i poduzetništvo.

Gđa Mandić istaknula je kako se Most NL zalaže za jedinstveni doplatak za djecu na državnoj razini čime bi se roditeljima diljem Hrvatske izjednačila potpora po uzoru na Njemačku.

Gosp. Huić smatra kako za daljnje porezno rasterećenje postoji prostor, ali da  u obzir treba uzeti i rashodovnu stranu javnih troškova. Za demografsku obnovu nužno je osigurati veći standard stanovništva u Hrvatskoj.

Gđa Doko Jelušić podijelila je ključne preporuke AmCham-ovog stajališta na temu poreznog rasterećenja, posebice povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 4.800 kuna, smanjenje 24-postotne stope poreza na dohodak na 12 posto i smanjenje 36-postotne stope, odnosno alternativno primjenjivanje 36-postotne stope za bruto mjesečne plaće veće od 75.000 kuna.

Sudionici okruglog stola složili su se kako je daljnje porezno rasterećenje potrebno za postizanje veće konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ali i za zaustavljanje negativnih demografskih trendova.

 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se