Poslovni doručak „Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj“

19. ožujka 2019. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala je poslovni doručak na temu Održivost sustava zdravstva u Hrvatskoj.

Glavni govor na ovom događanju održao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Ministar je prisutnima predstavio projekte koje Vlada i resorno ministarstvo tek planiraju ili će provesti u 2019. godini, između ostalog projekt Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu, Nacionalni plan protiv raka i Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, projekt modernizacije sustava hitne pomoći i edukacije medicinskih timova te projekt organizacije i uspostave helikopterske službe koji će se financirati sredstvima EU fondova. U svom se govoru osvrnuo i na uspješnost Hrvatske u povlačenju sredstava Europske unije za sustav zdravstva općenito, istaknuvši kako je Hrvatska po ovom pitanju u samom vrhu među članicama Unije. Ministar se dotaknuo i teme posebno skupih lijekova, naglasivši kako „Ministar ne bi trebao donositi odluku o tome kome će ići pojedini lijek“, već je u tome potrebno uvažavati mišljenje struke te naglasio kako je osiguranje sredstava kojima će se hrvatskim građanima osigurati pristup najsuvremenijim inovacijama u području lijekova stalan izazov sustavu zdravstva i resornom ministarstvu.

U panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su gosp. Željko Plazonić, državni tajnik, Ministarstvo zdravstva, gosp. Ljubiša Mitof-Višurski, General Manager Adria Region & Croatia, AbbVie, gđa Ana Bobinac, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci i gosp. Marijan Kralj, član Uprave, Croatia osiguranje.

Gosp Plazonić je naglasio potrebu promjene paradigme i načina razmišljanja o korištenju usluga sustava zdravstva – koje se u Hrvatskoj još uvijek često percipira besplatnim, iako iziskuje znatna sredstva. Istaknuo je kako je potrebno građane staviti u centar sustava i poticati solidarno ponašanje na korist svih korisnika sustava, zaključivši kako ovakav opsežan „projekt“ nadilazi trajanje mandata jedne vlade.

Gosp. Kralj je istaknuo kako sustav privatnog zdravstvenog osiguranja može biti kvalitetna nadopuna javnom sustavu zdravstva te da postoji značajan potencijal za dalji razvoj u ovom pogledu. U tome je istaknuo i važnost uloge Vlade – između ostalog kroz mjere kao što su porezne olakšice, koje za korištenje ovog tipa usluga više nisu priznate te kroz opći sustav poreza i doprinosa – u osiguranju poticajnih uvjeta za rast tržišta privatnog osiguranja. Istaknuo je i mogućnost razdvajanja ukupnog troška sustava zdravstva na stvarne troškove liječenja i administrativne troškove, čime bi se omogućilo jednostavnije nalaženje prostora za povećanje ekonomske učinkovitosti potonje kategorije.

Gospodin Mitof-Višurski je također istaknuo važnost poreznog sustava, te dodao kako za pitanje financijske održivosti sustava zdravstva i relativno mali koraci, poput jasnog definiranja košarice usluga te edukacija i podizanje svijesti korisnika po pitanju problema moralnog hazarda, mogu imati značajan pozitivan učinak, u skladu s preporukama koje je AmCham objavio prošle godine.

Sudionici panel rasprave složili su se kako je važno poznavati dobre prakse drugih zemalja i sustava, primjerice Nizozemskog, ali istovremeno ne kopirati već prilagoditi postojeće dobre prakse potrebama hrvatskog sustava.

Sponzor:

  • 19. ožujak 2019
  • 08:30h - 11:00h
  • Hotel Esplanade Zagreb (dvorana Paris)
Prijave su zatvorene

Zbog veliikog interesa, prijave za ovo događanje su zatvorene.

Govornici:

Glavni govor:

  • prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr.med., prim., ministar zdravstva

Panelisti:

  • gosp. Željko Plazonić, dr. med., prim., državni tajnik, Ministarstvo zdravstva,
  • gosp. Ljubiša Mitof-Višurski, General Manager Adria Region & Croatia, AbbVie,
  • doc. dr. sc. Ana Bobinac, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci
  •  gosp. Marijan Kralj, član Uprave, Croatia osiguranje

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se