Poslovni doručak s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem

„Vlada će od 1. lipnja pa sve do kraja godine poslodavcima koji zapošljavaju 10 i više zaposlenika zaposlenih na puno radno vrijeme, bez obzira je li radnik zaposlen na određeno ili neodređeno, dodijeliti potporu za privremeno uvođenje punog radnog vremena u trajanju kraćem od 40 sati, ali ne kraćem od 20 sati tjedno, u visini najviše do 4.000 kn mjesečno po zaposleniku.“ naglasio je ministar Aladrović na poslovnom doručku održanom 17. lipnja u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Osim najave uvođenja mjere skraćenog radnog vremena, ministar Aladrović osvrnuo se i na dosadašnje aktivnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava poduzete s ciljem očuvanja radnih mjesta tijekom i nakon krize izazvane pandemijom COVID – 19.

„Američka gospodarska komora se aktivno uključila preporukama i dala potporu mjerama Vlade RH usvojenima s ciljem pomoći gospodarstvu. Dodatno, AmCham je objavio 3 seta preporuka za pomoć gospodarstvu uslijed krize uzrokovane koronavirusom, a sve kako bi poduzetnici lakše prevladali razdoblje krize uzrokovane pandemijom COVID-19 te osigurali likvidnost i zadržavanje radnih mjesta. Veliki dio AmCham-ovih preporuka odnosio se na prijedloge mjera za zadržavanje radnih mjesta. Veliko nam je zadovoljstvo što je dio predloženih mjera prihvaćen od strane nadležnog ministarstva, što zapravo pokazuje samo zajedničkim djelovanjem i dijalogom privatnog i javnog sektora, odnosno gospodarskih subjekata i kreatora javnih politika može se postići obostrano zadovoljavajuće rješenje na dobrobit ne samo gospodarstva već i svih građana Republike Hrvatske.“ istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a.

Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a je dodala kako je kriza uslijed epidemije COVID-19 potaknula i neke dugoročne promjene u društvu, posebice načinima rada. U okolnostima novonastale situacije uzrokovane epidemijom COVID-19 pokazala se potreba za fleksibilnijim radno-pravnim okvirom koji bi bio sposoban regulirati radne odnose u izvanrednim okolnostima bez potrebe donošenja posebnih propisa ili ad hoc mjera.

Ministar Aladrović rekao je kako Zakon o radu ne odgovara potrebama tržišta rada te da je njegova izmjena nužna u korist efikasnosti, produktivnosti i lakšeg poslovnog okruženja.

  • 17. lipanj 2020
  • 09:00h - 10:30h
  • Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21
Rasprodano
Program
  • 08:30-09:00 Registracija sudionika i doručak
  • 09:00-09:10 Pozdravni govori: Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham Hrvatska i Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham Hrvatska
  • 09:10-09:45 Glavni govor: Josip Aladrović, ministar  rada i mirovinskog sustava
  • 09:45-10:30 Pitanja i odgovori

 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 88.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se