Poslovni ručak „Komparativne prednosti Hrvatske za privlačenje izravnih stranih ulaganja u usporedbi s državama SIE“

12. ožujka 2019. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala je poslovni ručak na temu Komparativne prednosti Hrvatske za privlačenje izravnih stranih ulaganja u usporedbi s državama SIE.

Uvodno izlaganje održao je gosp. Tomislav Čorak, Principal, The Boston Consulting Group koji je prisutnima naveo ključne elemente koje investitori gledaju kod ulaganja, a uključuju pozitivno poslovno okruženje, dostupnost radne snage, dobar i stabilan zakonodavni okvir i kvalitetnu infrastrukturu.

U panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su Nj.E. W. Robert Kohorst, Veleposlanik, Veleposlanstvo SAD-a, gosp. Zdenko Lucić, Državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, gosp. John Gašparac, Predsjednik Uprave, PwC Hrvatska, gđa Ruža Tomić Fontana, Glavna direktorica za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju, Coca-Cola HBC Hrvatska i gosp. Bojan Poljičak, Direktor, Adcubum.

Sudionici panel rasprave složili su se kako je važno promovirati Hrvatsku kao investicijsku destinaciju. Međunarodna percepcija Hrvatske kao sigurne zemlje, turističke destinacije sa vrhunskim sportašima, izrazito je pozitivna. No, Hrvatska nije dovoljno prepoznata kao investicijska destinacija te je potrebno uložiti dodatne napore po tom pitanju.

„U okviru Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta nastavljamo s aktivnostima promocije Hrvatske kao poslovne i investicijske destinacije, a u fokusu će nam svakako biti privlačenje investicija iz sektora ICT-a, automobilske industrije te proizvodnje opreme i strojeva jer tu vidimo najviše prilika“ izjavio je državni tajnik Zdenko Lucić naglasivši kako je s ciljem dodatnog poboljšavanja poslovnog okruženja u RH, Vlada na posljednjoj sjednici imenovala Radnu skupinu koja će raditi na stvaranju još boljih uvjeta za poslovanje u Hrvatskoj.

„Prepreke za investicije postoje, a odnose se najčešće na procjenu rizika i percepciju Hrvatske, kao ulagačke destinacije. Korupcija i vlasništvo nad imovinom i zemljištem je potencijalnim investitorima, po meni, u zadnje vrijeme jedno od važnijih pitanja, bez obzira radi li se o “green field” ulaganjima ili o preuzimanjima. Investitori žele imati sigurnost i predvidljivost zakona i poslovanja. Žele znati hoće li ono što danas piše u zakonu, posebno u poreznim zakonima, biti tako i u budućnosti. Prepreke postoje, ali moramo naglašavati dobre priče jer ih ima dosta.“ Istaknuo je predsjednik Uprave PwC-a John Gašparac.

Na događanju je sudjelovalo više od 90 predstavnika poslovne zajednice, tijela javne vlasti i medija.

Sponzor:

          

  • 12. ožujak 2019
  • 12:00h - 14:00h
  • Hotel Westin Zagreb ( Panorama room)
Rasprodano
Program
  • 11:30-12:00 Registracija i piće dobrodošlice
  • 12:00-12:05 Pozdravni govor - Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, AmCham Hrvatska i Berislav Horvat, predsjednik Vijeća upravitelja AmCham Hrvatska
  • 12:05-12:20 Uvodni govor - Tomislav Čorak, Principal, The Boston Consulting Group
  • 12:20-13:20 Panel rasprava
  • 13:20-13:30 Pitanja
  • 13:30-14:00 Ručak

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se