Poslovni ručak s gosp. Draženom Bošnjakovićem, ministrom pravosuđa

Brže, bolje i modernije pravosuđe – poruka ministra Bošnjakovića poslovnoj zajednici na AmCham-ovom poslovnom ručku

„Učestale izmjene zakona te nepostojanje stabilne i dosljedne prakse pridonijele su stavu da se reforme i popunjavanje pravnih praznina ne provode edukacijom i specijalizacijom sudaca i odvjetnika, već samom promjenom zakona. S druge strane, razvoj gospodarstva i tehnologije u Hrvatskoj i svijetu otvorio je nove izazove pravnoj struci.“ rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj na današnjem poslovnom ručku s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

„AmCham-ov Odbor za pravosuđe identificirao je u nedavno objavljenom stajalištu „Edukacija i specijalizacija u pravnoj profesiji“ prilike za unaprjeđenje visokog obrazovanja, strukturiranje prakse prije stjecanja mogućnosti samostalnog rada u pravnim profesijama, profesionalno usavršavanje na radnom mjestu te uvođenje kontinuirane obvezne edukacije sudaca i odvjetnika kao načine kojima bi se doprinijelo uspostavi učinkovitog i stabilnog pravosudnog sustava, a samim time i održivom rastu i razvoju hrvatskoga gospodarstva.“ naglasio je Ljubiša Mitof-Višurski, prvi dopredsjednik Vijeća upravitelja AmCham-a i generalni direktor Abbvie d.o.o. za regiju Adria i Hrvatsku.

Upravo iz tih razloga, ključne preporuke AmCham-a vezanih uz edukaciju i specijalizaciju u pravnoj profesiji su:

 • Uvođenje promjena u sustav visokog obrazovanja u smislu usklađivanja nastavnih programa na pravnim fakultetima s novim trendovima i potrebama tržišta
 • Strukturiranje prakse za stjecanje uvjeta za samostalan rad u pravnim profesijama
 • Uvođenje kontinuirane obvezne edukacije sudaca i odvjetnika te sustava napredovanja i gradiranja plaća unutar sudova
 • Stjecanje iskustva i specijalizacija kroz rad, a što bi doprinijelo specijalizaciji sudova i koncentraciji specifičnih znanja.

Pravosuđe je sustav na kojemu se treba kontinuirano raditi kako bi bio učinkovitiji, težište našeg ministarstva je na stvaranju boljih praksi, a ne novih zakona – rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na AmCham-ovom poslovnom ručku. Cilj nam je stvoriti uvjete za brže, bolje i modernije pravosuđe, naglasio je Bošnjaković napomenuvši kako se određeni pomaci već vide, poput smanjivanja neriješenih predmeta na sudovima sa 1,500,000 na 350,000 u zadnjih 10-ak godina. Neki od planova na kojemu ministarstvo radi i planira dalje unaprjeđivati su stvaranje sustava za ravnomjerno opterećenje rada sudaca na postupcima, još jaču digitalizaciju pravosuđa i to upravo na trgovačkim sudovima, daljnje informatičko objedinjavanje zemljišnih knjiga i katastara u Centru dijeljenih usluga itd.

 • 10. rujan 2019
 • 11:30h - 14:00h
 • Esplanade Zagreb Hotel
Rasprodano
Program:
 • 11:30-12:00 Registracija i koktel dobrodošlice
 • 12:00-12:10 Pozdravni govori
 • 12:10-12:30 Glavni govor gosp. Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa
 • 12:30-12:45 Pitanja i odgovori
 • 12:45-14:00 Ručak

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 88.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se