Poslovni doručak s ministrom Markom Pavićem

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj imala je zadovoljstvo organizirati poslovni doručak s gostom govornikom, ministrom rada i mirovinskog sustava, Markom Pavićem.

Ministar Pavić održao je glavni govor kojim je predstavio Mjere aktivne politike zapošljavanja kao i nadolazeće projekte i planove Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Nadalje, Ministar se osvrnuo na hrvatsko tržište rada kao i na reformu mirovinskog sustava.

Ministar je istaknuo kako je suradnja između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država dobra. Sjedinjene Države poznate su po razvijenom poduzetničkom duhu i dobrom poslovnom okruženju te bi u tom smislu Hrvatska mogla usvojiti određene dobre prakse pri čemu AmCham može poslužiti kao odlična platforma za razmjenu znanja. Potpisivanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja odnosi dviju država dodatno bi se osnažili i u tom kontekstu važno je odati priznanje naporima AmCham-a kod zagovaranja za potpisivanje takvog sporazuma.

Na hrvatskom tržištu rada bilježe se poteškoće kod pronalaska kvalificirane radne snage. To je najznačajniji problem na hrvatskom tržištu rada, ali i drugim državama u Europi. Dugoročno, rješenje nedostatka kvalificirane radne snage može biti riješeno boljim povezivanjem tržišta rada i obrazovnog sustava. U ovom smislu inputi predstavnika poslovne zajednice od velikog su značaja.

Važno je osigurati da značajna sredstva kroz Višegodišnji financijski okvir 2021-2027 budu predviđena za programe cijeloživotnog učenja kao i razvijanje digitalnih vještina građana. 

Ministar Pavić objasnio je kako će detalji reforme mirovinskog sustava uskoro biti obznanjeni javnosti uskoro. Cilj reforme je osigurati financijsku održivost mirovinskog sustava, ali i pravedan tretman umirovljenika kao i zaposlenika koji tek trebaju ići u mirovinu.

Ministar Pavić iskazao je  podršku AmCham-u kojeg vidi kao partnera u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i osnaživanju transatlantske suradnje.

Događanje je okupilo preko 50 predstavnika javnog i privatnog sektora te medija.

 

  • 11. rujan 2018
  • 09:30h - 11:00h
  • Esplanade Zagreb Hotel, Mihanovićeva 1 (dvorana Istanbul)
Rasprodano
Program
  • 09:00-09:30 Registracija sudionika i doručak
  • 09:30-09:35 Pozdravni govor: Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, AmCham Hrvatska
  • 09:35-10:00 Glavni govor: Marko Pavić, ministar, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava
  • 10:00-10:30 Pitanja i odgovori

 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se