Nazad na vijesti
Predstavnici AmCham-a i MRMS o mjerama za zadržavanje radnih mjesta
3. travanj 2020.

Predstavnici AmCham-a i MRMS o mjerama za zadržavanje radnih mjesta

Predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj održali su online sastanak na temu AmCham-ovih prijedloga mjera za zadržavanje radnih mjesta u vrijeme krize uzrokovane pandemijom COVID-19 s državnim tajnikom ministarstva rada i mirovinskog sustava Draganom Jelićem te Draženom Opalićem, pomoćnikom ministra rada i mirovinskog sustava.

AmCham je objavio prijedlog dodatnih mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa s ciljem doprinosa ekonomskoj stabilnosti, očuvanju radnih mjesta te osiguranja financijske likvidnosti poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj. 

U svojim prvim preporukama za pomoć gospodarstvu, AmCham je predložio kao neke od mjera za zadržavanje radnih mjesta: uvođenje modela rada u skraćenom radnom vremenu; obavezno korištenje dana godišnjeg odmora za vrijeme krize; subvencioniranje plaća radnicima u privatnom sektoru (model Austrije i Slovenije) te otpis poreza na dohodak i doprinosa tijekom kriznog razdoblja uslijed Covida-19. Bilo je riječi također i o mogućem uvođenju radno-pravnog modela „instituta čekanja na rad“ te dodatnim mjerama namijenjenima za sektor turizma.

Predstavnici MRMS predstavili su mjere Vlade RH koje se odnose na potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim koronavirusom u iznosu od 4.000 kuna te oslobađanje poslodavca koji koriste potpore od pripadajućih doprinosa. 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 88.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se