Nazad na vijesti
Sastanak s gđom Grozdanom Perić, Hrvatski sabor
26. rujan 2018.

Sastanak s gđom Grozdanom Perić, Hrvatski sabor

Dana 26. rujna  2018. godine, predstavnici AmCham-a, gđa Andrea Doko Jelušić, gđa Petra Megla i gosp. Dražen Malbašić, sastali su se s gđom Grozdanom Perić, predsjednicom Odbora za financije i proračun u Hrvatskom saboru.

Na sastanku se raspravljalo o temama koje pokrivaju AmCham-ova stajališta 'Sudjelovanje zaposlenika u dioničkim planovima – oporezivanje u Republici Hrvatskoj' i 'Preporuke za reformu poreznog sustava s naglaskom na porezno rasterećenje rada'.

Predstavnici AmCham-a naglasili su važnost daljnjeg poreznog rasterećenja i snižavanja troškova rada u Hrvatskoj.

Povoljniji porezni tretman primitaka iz dioničkih planova za zaposlene svakako bi potaknuo snažnije korištenje ove mjere usmjerene na zadržavanje visoko kvalificiranih zaposlenika. Trenutačno mali broj poduzeća koristi ovo mjeru jer je porezni tretman dioničkih planova izrazito nestimulativan.

AmCham vjeruje kako bi se promjena prema kojoj bi primici ostvareni temeljem sudjelovanja u programu dodjele dionica zaposlenicima bili tretirani kao bruto primitak od kapitala, oporeziv stopom poreza na dohodak od 12%,  pozitivno utjecala na povećanje proračunskih prihoda. 

Gđa Perić složila se s argumentima koje su iznijeli predstavnici AmCham-a te istaknula kako će razgovarati s kolegama po ovom pitanju te razmotriti ukoliko postoji fiskalni prostor za usvajanje predloženog poreznog rasterećenja. Nadalje, gđa Perić je pozdravila inicijativu za smanjenje poreznog opterećenja na pojedina primanja radnika kao što su naknada namijenjenih zdravlju radnika (dodatka za prehranu, naknada za sportske aktivnosti, dopunskog zdravstvenog osiguranja i organizaciju “team building” aktivnosti), naknada za smještaj i prehranu privremeno preseljenih radnika i korištenje usluge taksi prijevoza za vrijeme trajanja službenog putovanja.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se