Nazad na vijesti
Sastanak s Josipom Aladrovićem ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
15. listopad 2020.

Sastanak s Josipom Aladrovićem ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Predstavnici AmCham-a sastali su se ministrom Josipom Aladrovićem, gosp. Draženom Opalićem, pomoćnikom ministra i gđom Irenom Cvitanović iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

„Članovi Američke gospodarske komore pozdravili su Vladine mjere za pomoć gospodarstvu uslijed pandemije objavljene u proljeće ove godine, budući da su donesene ažurno te nisu administrativno opteretile poduzeća. S obzirom da će mjere, zbog trenutačne epidemiološke situacije, biti potrebne i u nadolazećem razdoblju, AmCham podržava sve aktivnosti Vlade koji idu u smjeru nastavka mjera i potpore najpogođenijim sektorima.“ istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a na sastanku s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem.

„Odljev radne snage iz Hrvatske uz paralelno otežan pronalazak odgovarajućeg profila zaposlenika negativno će utjecati na gospodarski rast te oslabiti konkurentnost Hrvatske uz još uvijek visoko porezno opterećenje rada. AmCham smatra kako su nastale povoljne okolnosti za promjene ne samo Zakona o radu već i promjena funkcioniranja cjelokupnog tržišta rada kroz niz reformi koje bi doprinijele funkcionalnijem sustavu“, dodala je Doko Jelušić te predstavila AmCham-ovo Stajalište o potrebnim promjenama Zakona o radu.

U okolnostima novonastale situacije uzrokovanje epidemijom COVID-19 pokazala se potreba za fleksibilnijim radno-pravnim okvirom koji bi bio sposoban regulirati radne odnose u izvanrednim okolnostima bez potrebe donošenja posebnih propisa ili ad hoc mjera.

Upravo je ova situacija u proteklih nekoliko mjeseci u kojima je rad od kuće bio gotovo jedini mogući oblik rada, pokazala ne samo spremnost poslodavaca i radnika na fleksibilnije oblike rada već i praktičnu izvedivost i korist takvog oblika rada. Stoga se AmCham zalaže za pojednostavljenje propisa o evidenciji radnog vremena za rad od kuće, usklađivanje zakonske terminologije s aktualnim propisima iz područja zaštite na radu te omogućavanje uvođenja stavke neoporezive fiksne naknade za troškove koji nastanu uporabom vlastite opreme radnika. AmCham se također zalaže i za uvođenje novog instituta u Zakon o radu – Povremenog rada od kuće na izričit zahtjev radnika.

Stajalištem su također izneseni prijedlozi za unaprjeđenje sustava određivanja plaće i njezine definicije, ograničenje broja dana privremene nesposobnosti za rad na teret poslodavca, utjecaj privremene nesposobnosti za rad na tijek otkaznog roka, proširenje razloga za redovito otkazivanje, klizno radno vrijeme i mogućnost fleksibilnog određivanja rasporeda radnog vremena te preraspodjela radnog vremena.

Stoga AmCham smatra da bi osim prijedloga koji se odnose na minimalno poboljšanje postojećeg Zakona o radu koji su izneseni u Stajalištu bilo nužno otvoriti dijalog oko sveobuhvatnije izmjene radno-pravnog zakonodavstva koje bi bilo otporno na izvanredne situacije te istovremeno prilagođeno zahtjevima modernog vremena i potrebom za fleksibilnijim načinima rada.

Ispred AmCham-a na sastanku su sudjelovali Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, Katarina Fulir, zamjenica predsjedavajuće Odbora za trgovinu i investicije i Dražen Malbašić, voditelj politika. 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se