Nazad na vijesti
16. lipanj 2021.

Sastanak s ministricom Natašom Tramišak

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak organizirala je sastanak s predstavnicima AmCham-a.

Tema sastanka bila je mogućnost uključivanja operativnih troškova kao opravdanih troškova za projekte koji se financiraju sredstvima Europske unije, kako je to predloženo AmCham-ovim stajalištem „Prijedlozi za određivanje strateških smjernica Višegodišnjeg financijskog okvira za digitalizaciju Hrvatske“.

AmCham preporučuje, uz uključivanje svih kapitalnih investicija izgradnje rješenja privatnog oblaka, uključivanje i operativnih troškova rješenja u javnom i hibridnom oblaku (XaaS), komunikacija i infrastrukture interneta stvari (IoT) u opravdane troškove predstojećih projekata koji će se financirati kroz Mehanizam za oporavak i otpornost u sklopu Instrumenta EU sljedeće generacije, kao i Višegodišnji financijski okvir. Takav pristup je već prihvaćen u nizu država članica kao što su Španjolska, Malta i Latvija. Rješenja u oblaku važan su dio projekata digitalne transformacije te ju ne bi trebalo ograničiti samo na infrastrukturna ulaganja.

AmCham poziva sva tijela u sustavu upravljanja i kontrole (SUK) u Hrvatskoj da se operativni troškovi rješenja u oblaku u projektima digitalne transformacije javnog i privatnog sektora smatraju opravdanima u cijelosti polazeći od principa vlasništva i dugotrajnosti ulaganja.

Ministrica Tramišak pozdravila je prijedlog AmCham-a te istaknula kako je bitno kroz nadolazeće financijsko razdoblje omogućiti financiranje poslovnih modela koji će pružiti razvoj gospodarstva i javne uprave.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i AmCham dogovorili su nastavak suradnje po ovom pitanju u nastavku razdoblja programiranje projekata koji će biti financirani iz europskih fondova. 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se