Nazad na vijesti
Sastanak s predstavnicima Ministarstva pravosuđa
2. listopad 2018.

Sastanak s predstavnicima Ministarstva pravosuđa

Predstavnici AmCham-a sastali su se u utorak, 02. listopada 2018., s predstavnicima Ministarstva pravosuđa, između ostalog gosp. Jurom Martinovićem, državnim tajnikom i gđom Vedranom Šimundža Nikolić, pomoćnicom ministra.

Tema sastanka bilo je stajalište AmCham-a „Prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona“.

Najveći izazovi za nositelje prava intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj, iz perspektive AmCham-a, su osnaživanje provedbe zakonodavstva koje propisuje prava intelektualnog vlasništva te nedostatak specijaliziranih sudova koji bi se bavili navedenim postupcima. Navedenim stajalištem AmCham je dao prijedloge konkretnih izmjena i dopuna važećeg Kaznenog zakona na način da se u isti unesu odgovarajuće odredbe koje bi omogućile precizno utvrđivanje prouzročene štete i ostvarene materijalne koristi u slučajevima kršenja prava intelektualnog vlasništva koji pripadaju domeni kaznenog prava. Također, AmCham je predložio i snižavanje praga za kazneni progon povrede prava intelektualnog vlasništva (kategorije počinjene “znatne štete” sukladno Kaznenom zakonu) sa 60.000 na 30.000 kuna, u cilju aktivnog obeshrabrivanja ovakvog tipa postupanja.

Preporuke iznesene u stajalištu poslužile su kao osnova za diskusiju i razmjenu ideja između predstavnika AmCham-a i Ministarstva, a vezano uz poboljšanje učinkovitosti sustava zaštite prava intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se