Nazad na vijesti
Transport robe za vrijeme pandemije Covid-19
16. studeni 2020.

Transport robe za vrijeme pandemije Covid-19

Na početku pojave pandemije Covid-19 u cijelome svijetu došlo je do neočekivanih i izuzetno velikih poremećaja u lancima opskrbe.

Kada je riječ o troškovima zračnog prijevoza iz Kine, oni su se u jeku pandemije višestruko povećali zbog otkazivanja putničkih letova, no situacija se već tijekom ljeta polako počela stabilizirati. Tako je s početka krize zbog brojnih otkazivanja letova aviokompanija promet preusmjeren na charter letove i željeznički prijevoz tereta, ponajviše iz Kine prema Europi.

Prijevoz kontejnera željeznicom između Kine i Europe uvelike se povećao u odnosu na prošlu godinu. Kako se gospodarska kriza uzrokovana globalnom pandemijom nastavlja, oporavak potkapacitiranih lanaca opskrbe se ne nazire. Sve više robe se u Europu i iz nje prevozi teretnim vlakovima i brodovima.

Željeznički prijevoz tereta je odlično i pouzdano rješenje u pogledu troškova i tranzitnog vremena. Roba iz Kine stiže do europskih centara Varšave, Dunajske Strede i Budimepešte u prosjeku od dva tjedna, a do Hrvatske za 18-22 dana – objašnjava Zoran Starčević, direktor jednog od vodećih špeditera u Hrvatskoj cargo-partner d.o.o.

Što se pomorskog prijevoza tiče, on je i dalje najpopularnija opcija prijevoza tereta jer je cjenovno najpovoljniji. Pomorskim putem prevozi se roba široke potrošnje od elektronike, auto guma, konzervirane i smrznute hrane, igrački, posuđa, pa do auto dijelova, prehrambenih proizvoda i ostalog – komentira Zoran Starčević iz cargo-partnera.

Luka Rijeka jedan je od važnih ulaza u srednju Europu, ima direktne brodske linije s Dalekim Istokom, a jedna od dodatnih prednosti za naše tržište je željeznička poveznica s državama Balkana i srednje Europe. Budući da se očekuje rast u sljedećim godinama koji bi mogao premašiti količinu od 600 000 TEU-a, naš ured na terminalu na raspolaganju je kupcima 24/7 što im može olakšati manipulaciju i cjelokupnu administracija pri otpremi i dopremi kontejnera – zaključuje Zoran Starčević, direktor logističke tvrtke cargo-partner.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se