Virtualno događanje s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom

Ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica bio je glavni gost govornik na virtualnom događanju Američke gospodarske komore u Hrvatskoj 2. veljače 2021. 

Tom je prigodom ministar Malenica je rekao kako na povećanju efikasnosti pravosuđa i ubrzavanju postupaka Ministarstvo radi u dva smjera; zakonodavnom okviru i digitalizaciji. Uz izmjene procesnih zakona kao što su Zakon o parničnom postupku gdje će propisati rokove donošenja odluka, Ministarstvo u ovoj godini želi strateškim pristupom riješiti predmete starije od 7 godina. Uvođenjem novih digitalnih rješenja postići će se da komunikacija s pravosudnih tijelima i postupanje u postupku bude brže i jednostavnije za sve uključene u postupak. 

Na događanju je bilo i riječi o budućim aktivnostima digitalizacije pravosuđa odnosno najave razvoja i izrade novih alata poput uključivanja novih pravosudnih tijela u e-Komunikaciju, razvoj i nadogradnja e-Spis sustava u smislu uspostave algoritama za dodjelu predmeta, izrada novog sustava e-Ovrhe koji će omogućiti podnošenje elektroničkih obrazaca – prijedloga za ovrhe na temelju vjerodostojne ovrhe te povezivanje usluga MPU sa sustavima na razini EU. Što se tiče zakonodavnih aktivnosti ubrzavanja postupaka, one se odnose na izmjene Zakon o parničnom postupku, odnosno propisivanje  rokova u kojima se prvostupanjski i drugostupanjski rokovi moraju dovršiti; te sporove male vrijednosti koji u pravilu će se urediti kao pisani postupci, dok će održavanje ročišta biti iznimno. 

Efikasnost pravosuđa te unaprjeđenje pravne sigurnosti i poslovnog i investicijskog okruženja od velike su važnosti za poslovnu zajednicu jer su preduvjet stabilnosti poslovanja u Hrvatskoj. Nakon općih preporuka, AmCham će nastaviti raditi na pitanju uspostave uspješnog sustava naplate potraživanja s fokusom na Ovršni i Stečajni zakona. Upotreba umjetne inteligencije u pravosudnom sustavu i digitalizacija Registra poslovnih udjela dodatne su teme kojima će se AmCham baviti i ove godine. 

Video snimku događanja možete pogledati ovdje.

  • 2. veljača 2021
  • 14:00h - 15:00h
  • Online
Rasprodano
Program
  • 14:00-14:10 Pozdravni govori AmCham-a
  • 14:10-14:40 Glavni govor ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice
  • 14:40-15:00 Pitanja i odgovori

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se