Nazad na vijesti
Zagrebački hotel Esplanade prvi je u Hrvatskoj prepoznao WWF-ovu globalnu inicijativu 'Food Waste'
14. kolovoz 2019.

Zagrebački hotel Esplanade prvi je u Hrvatskoj prepoznao WWF-ovu globalnu inicijativu 'Food Waste'

WWF i hotel Esplanade Zagreb ujedinili su snage kroz inicijativu smanjenja otpada od hrane čiji je cilj održivost, 'zero food waste' i smanjivanje utjecaja na okoliš.

Procjena je da se u Europi baci oko 88 milijuna tona hrane, dok je 1/5 stanovništva izložena riziku od siromaštva. Količina hrane koja se na globalnoj razini baca više je nego dovoljna da nahrani svaku gladnu osobu na planetu. U zadnjih 40 godina je dvostruko porasla količina bačene hrane. Više od 50 milijuna tona voća i povrća uzgojenog u Europi odbačeno je svake godine samo zato što je izobličeno ili krive veličine. Ovo su samo neke od zabrinjavajućih činjenica koje su potaknule zagrebačku Esplanadu da se kao prvi hotel u Hrvatskoj i regiji priključi globalnom projektu 'Food Waste' WWF-a (Svjetske organizacija za zaštitu prirode) nastojeći pridonijeti smanjivanju otpada od hrane te tako smanjiti svoj štetan utjecaj na okoliš i Planet Zemlju.

'Hotel Esplanade kroz svoj program odgovornog poslovanja i gospodarenja otpadom već dugi niz godina nastoji pravilno i učinkovito upravljati namirnicama u procesu nabave, pripreme hrane i recikliranja otpada od hrane, no kroz ovu inicijativu namjera je dodatno potaknuti najveću moguću iskoristivost hrane u kuhinji i u restoranima. Kroz obuku djelatnika te putem informativnih i edukativnih poruka usmjerenih prema gostima nastojat ćemo ukazati na ovaj globalni problem. Dakako, želja nam je potaknuti i ostale pojedince i institucije da krenu u tom smjeru.', istaknuo je generalni direktor hotela Esplanade Ivica Max Krizmanić te dodao: 'Hotel Esplanade teži ka 'zero food waste' strategiji. Ovaj projekt je izazovan, nužne su određene promjene obrazaca ponašanja djelatnika i gostiju u postupanju s hranom, ali uz prave alate i usmjereno vodstvo, kroz provjerene metode i primjere dobre prakse, vjerujemo da ćemo dobiti mjerljive rezultate.'

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 88.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se