AmCham konferencija „Trendovi u zdravstvu – izazovi i prilike“

Zdravstvo u Europi tehnološki sve je naprednije, dok je Hrvatska još uvijek fokusirana na sanaciju i reformu zdravstva, jedan je od zaključaka konferencije „Trendovi u zdravstvu – izazovi i prilike“ koju je Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala 14. ožujka.

 „Dok se zdravstveni sustavi u Europi i zdravstvena industrija još uvijek suočavaju s posljedicama COVID-19 pandemije, sustigli su ih i novi izazovi. Između ostalog, dolazi i do sve većih zahtjeva pacijenata za poboljšanom kvalitetom skrbi, potrebe ubrzanja usvajanja novih tehnologija i digitalizacije. Sve to stvara pritisak da se zdravstveni sustavi strukturno i tehnološki transformiraju. Iako se Hrvatska može pohvaliti primjerima upotrebe tehnologije za stvaranje zdravstva za budućnost, te po stručnosti i znanju ne zaostaje za drugim zemljama svijeta, kao da se još uvijek radi o iznimkama, a ne pravilu. Dok je fokus drugih zemalja na implementaciji umjetne inteligencije, robotike i naprednih tehnoloških rješenja u zdravstvo, Hrvatskoj je u fokusu još uvijek sanacija i reforma zdravstva,“ tom je prigodom rekla Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham Hrvatska. 

U uvodnom dijelu Igor Lerman, Commercial Lead Croatia & Slovenia, IQVIA govorio je o globalnim trendovima u zdravstvu. „Globalno farmaceutsko tržište doseglo je 1,25 bilijuna dolara u 2022. i vidimo da će proračunska ograničenja i mjere ograničavanja troškova oblikovati tržište u 2023. Kako se globalno pomičemo prema eri personalizirane medicine, potreba za implementacijom sustava naknade temeljenog na ishodu/personaliziranog sustava raste i ključni element koji nedostaje je sposobnost ispravnog praćenja ishoda pacijenata – to se mora postići digitalizacijom zdravstvene skrbi. S pravom digitalnom zdravstvenom strategijom, integriranim sustavima i novim kompetencijama otključat ćemo učinkovitija zdravstvena rješenja za stanovništvo.“ rekao je tom prilikom.

Jelka Drašković, direktorica ključnih tržišta Europe i Kanade, MSD predstavila je izvještaj koje je AmCham EU proveo zajedno s Economist Impact-om „Na prekretnici: zdravstveni sustavi u srednjoj i istočnoj Europi“. Rezultati istraživanja dinamike zdravstvenih sustava centralno-istočne Europe koju je proveo the Economist Impact, ukazuju na ključnu ulogu reforme financiranja zdravstvenog sustava, većeg ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, prevenciju i dugotrajnu skrb, strateškog planiranja razvoja ljudskih potencijala, bržeg usvajanja inovativnih tehnologija i stvaranja preduvjeta za digitalnu transformaciju sustava kako bi se poboljšala kvaliteta zdravstvene skrbi i osigurali bolji zdravstveni ishodi populacije.

O trendovima koji će utjecati na opskrbu esencijalnim lijekovima u 2023. govorila je Ana Gongola, članica Uprave, Sandoz-a. Trendovi koji se primjećuju u 2023. godini su porast troškova proizvodnje, porast potražnje i nestašice lijekova, te promjene u regulativi. 67% lijekova u Hrvatskoj su generički lijekovi koji u isto vrijeme predstavljaju samo 4% troška zdravstvenog sustava. Kroz ovaj najuređeniji dio sustava ostvareno je 200 milijuna kuna uštede u posljednje dvije godine jer je prosječna cijena kutije generičkog lijeka ispod 5 EUR. Na konferenciji je naglašeno kako je nužno zaustaviti daljnje snižavanje cijena lijekova i ugraditi mehanizam indeksacije u propise jer, bez da se cijene proporcionalno prilagode u odnosu na porast ulaznih troškova, opskrba lijekovima će biti ugrožena.

Javno-privatno partnerstvo za poboljšanje onkoloških ishoda u Hrvatskoj tema je o kojoj je govorio Mark J. Davis, generalni direktor Roche-a. Na konferenciji se još jednom moglo čuti kako je procijenjena učestalost karcinoma u Hrvatskoj blizu prosjeka EU, ali bilježimo drugu najveću smrtnost od karcinoma među zemljama EU. U isto vrijeme, izdaci za zdravstvo kao postotak BDP-a u Hrvatskoj su niži nego u drugim državama članicama EU - 7,8 % (u odnosu na 10,9 % u EU). Poboljšanje liječenja karcinoma kroz implementaciju personaliziranog pristupa za svakog metastatskog pacijenta u Hrvatskoj je svakako jedno od rješenja. Uspostava hrvatske onkološke baze podataka jedan je od ključnih dijelova koji će omogućiti smislene uvide u podatke o zdravstvenoj skrbi osmišljene za poboljšanje skrbi za pacijente kako je opisano u hrvatskom Planu kontrole raka i EU planu u borbi protiv raka.

Nakon uvodnih prezentacija održala se panel rasprava na kojoj su sudjelovali doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu; dr. Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva; Mark J. Davis, generalni direktor, Roche; Miroslav Šaban, Head of Government and Public Affairs, Philips Central and Eastern Europe; Mohamed Hammam, generalni direktor za Adriatic regiju, Pfizer te Dunja Maronić Filaković, voditeljica pripreme i razvoja tržišta za Adriatic regiju, Abbvie.

„Iako je zdravstvo primarno u nadležnosti država članica, EU može i mora napraviti veliki iskorak u tom području u narednom razdoblju. Trenutno postoje velike razlike između razvijenosti zdravstvenih sustava država, pogotovo onih zapadnih i istočnih, a ako se u pandemiji dogodilo nešto dobro, to je promjena stava EU prema zajedničkom pristupu zdravstvu. U skladu s tim, u Europskom parlamentu sam osobito posvećen pitanjima jednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti, javne nabave skupih i inovativnih lijekova protiv raka i rijetkih bolesti, dostupnosti zdravstvenih podataka, lakšeg pristupa liječenju u inozemstvu te povećanja financiranja zdravstvene infrastrukture i dodatnog ulaganja u zdravstvenu radnu snagu,“ rekao je Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

 

  • 14. ožujak 2023
  • 09:30h - 12:00h
  • Sheraton Zagreb Hotel, Ul. kneza Borne 2
Rasprodano
Program

09:00 – 09:30 Registracija i doručak 
09:30 – 09:35 Pozdravni govor AmCham-a
09:35 – 10:35 Uvodne prezentacije
10:35 – 12:00 Panel rasprava

 

AmCham konferencija „Trendovi u zdravstvu – izazovi i prilike“

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 300 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se