Nazad na vijesti
AmCham objavio preporuke za pomoć gospodarstvu
31. ožujak 2020.

AmCham objavio preporuke za pomoć gospodarstvu

S ciljem doprinosa ekonomskoj stabilnosti gospodarstva, očuvanju radnih mjesta te osiguranja financijske likvidnosti poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj, AmCham je objavio prijedlog dodatnih mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

AmCham smatra da je u ovoj situaciji nužno mjere usmjeriti na očuvanje likvidnosti poslovnih subjekata, zadržavanje zaposlenosti odnosno radnih mjesta, osiguravanje opskrbnog lanca poduzetnika, stimulaciju potrošnje nakon krize te porezna olakšanja. AmCham-ove mjere pripremljene u skladu s donesenim mjerama Vlade Republike Hrvatske te prema dobrim praksama drugih zemalja.

Za osiguranje likvidnosti AmCham predlaže, među ostalim i uspostavljanje državnih zajmova i garancija HBOR-a (u vrijednosti ~ 10% BDP-a sukladno iskustvima drugih zemalja); osnivanje fondova sredstava za industrijske sektore najjače pogođene krizom (npr. turizam); osiguranje sredstava za mala i srednja poduzeća s narušenom likvidnošću kroz odobrenje kreditnih linija uz obavezu povrata u roku od 2 godine te kamatnu stopu od 0% (prema uzoru na Češku).

Što se tiče prijedloga mjera za zadržavanje radnih mjesta, one se odnose na uvođenje modela rada u skraćenom radnom vremenu; obaveznog korištenja dana godišnjeg odmora za vrijeme krize; subvencioniranja plaća radnicima u privatnom sektoru (model Austrije i Slovenije) te kroz otpis poreza na dohodak i doprinosa tijekom kriznog razdoblja uslijed Covida-19.

Predstavnici AmCham-a predstavili su preporuke za pomoć gospodarstvu predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava s kojima su razgovarali i o daljnjim planovima Vlade RH i Ministarstva namijenjenima za očuvanje radnih mjesta.

AmCham-ove „Preporuke za pomoć gospodarstvu“ dostupne su putem poveznice.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 280 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se