AmCham poslovni ručak ''Globalni trendovi u ulaganjima – gdje je Hrvatska?''

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham Hrvatska) organizirala je poslovni ručak „Globalni trendovi u ulaganjima – gdje je Hrvatska?“. 

„AmCham kontinuirano ukazuje na važnost investicija privatnog sektora i to inozemnih izravnih ulaganja koja uključuju hrvatsku ekonomiju u globalne lance vrijednosti i orijentirane su na izvoz. Otvaranje radnih mjesta, transfer tehnologija, znanja i modela rada te u konačnici povećanje produktivnosti samo su neke od prednosti takvih ulaganja. Iako su promjene na bolje neosporne, poduzeća smatraju da bi promjene trebale biti brže. Članstvo u EU, NATO-u, Eurozoni i Schengenu te kvalitetna radna snaga u pojedinim sektorima, stvaraju pretpostavke da uz stabilnost gospodarske aktivnosti tj. poticajan i predvidiv zakonodavni, porezni i administrativni okvir funkcioniranja gospodarskih subjekata, Hrvatska bude prepoznata kao kvalitetna ulagačka alternativa, u srcu europskog tržišta“, rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a otvarajući događanje.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović istaknuo je u svom obraćanju kako je Hrvatska danas vrlo snažna, privlačna i konkurentna poslovna i investicijska destinacija koja bilježi rekordne rezultate direktnih stranih ulaganja, ali i broj investicijskih projekata temeljem Zakona o poticanju ulaganja. „Republika Hrvatska bilježi rekordne FDI rezultate te je u posljednje četiri godine ostvareno 12 milijardi eura stranih ulaganja u našu zemlju, s time da je 2021. bila najjača u posljednjih trideset godina odnosno od nezavisnosti. Također, bitno je za istaknuti, da je 2022. godine na osnovi Zakona o poticanju ulaganja zaprimljeno čak 239 prijava, odnosno projekata ukupne planirane vrijednosti čak 2,3 milijarde eura, što je  gotovo trostruko više nego 2021.,“ istaknuo je Bujanović te dodao kako posebno raduje i ohrabruje porast broja projekata iz djelatnosti visoke dodane vrijednosti poput ICT-a, farmaceutske industrije i sl.

Josip Funda, glavni ekonomist, Svjetska banka se složio kako je Hrvatska posljednjih godina ostvarila povoljna makroekonomska kretanja i kako se proces konvergencije dohotka prema prosječnim razinama u Europskoj uniji ubrzao. Međutim, smatra da dizanje produktivnosti cjelokupnog gospodarstva mora biti imperativ kako bi se osigurao rast životnog standarda za cjelokupno stanovništvo. Tu inozemna izravna ulaganja mogu odigrati veliku ulogu jer kroz transfer znanja i tehnologije te dobre poslovne prakse imaju pozitivan učinak na cjelokupno gospodarstvo, dodao je Funda.

Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost, Coca-Cola HBC Hrvatska je kao primjer naveo jedno od najstarijih ulaganja u Hrvatsku „Coca-Cola HBC Hrvatska ove godine slavi 55 godina poslovanja na hrvatskome tržištu i s ponosom možemo reći da smo uspješno rasli, predvodili promjene i prilagođavali se novim okolnostima skupa sa zajednicom u kojoj poslujemo. Više od pola stoljeća naše istinske predanosti održivom pristupu poslovanju stvorilo je temelj za budućnost u kojoj ćemo ljestvicu izvrsnosti iznova podizati još više i nastaviti rasti stvarajući vrijednost, ne samo za nas, nego i cjelokupnu lokalnu zajednicu.“

„Investitori su optimistični u pogledu budućnosti izravnih stranih ulaganja, s 83% njih koji planiraju povećanje FDI u iduće 3 godine, nasuprot 76% u 2022. godini. Očekivanja uključuju i jačanje globalizacije ali i izazove poput rasta cijena sirovina i geopolitičkih napetosti i nestabilnosti na tržištima u razvoju. Fokusiranje na industrije s visokom dodanom vrijednošću, jačanje tehnoloških i inovacijskih sposobnosti, poticanje transparentnosti te smanjenje korupcije ključni su za privlačenje ulaganja, posebno za Hrvatsku, koja teži postati regionalni lider u konkurentnosti.“, zaključio je Marko Derča, partner, Kearney.

  • 10. listopad 2023
  • 12:00h - 14:00h
  • Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21
Rasprodano
Program

11:30 - 12:00 Registracija i piće dobrodošlice
12:00 - 12:10 Pozdravni govori AmCham-a 
12:10 - 12:25 Uvodna prezentacija Svjetske banke
12:25 – 12:40 Uvodna prezentacija Kearney
12:40 - 13:40 Panel rasprava
13:40 - 13:50 Pitanja i odgovori
13:50 – 14:30 Ručak

 

AmCham poslovni ručak ''Globalni trendovi u ulaganjima – gdje je Hrvatska?''

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S 326 članova, koji zapošljavaju više od 95.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se