Croatia E-mobility Forum

30. ožujka 2019. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj i Jutarnji list organizirali su „Croatia E-mobility Forum“ u čijem je fokusu bilo potaknuti javnu raspravu o izazovima velike e-mobility tranzicije koja stoji pred nama te stvoriti platforme za zajedničko promišljanje tržišnih modela, regulative i politika nužnih za adekvatnu primjenu novih promjena koje dolaze. 

Cilj ovog jedinstvenog gospodarskog skupa bio je okupiti sve ključne dionike ovog sektora, od predstavnika domaćeg gospodarstva, preko upravitelja nužne infrastrukture, regulatornih tijela, čelnika državnih institucija, predstavnika znanstvene zajednice, do samih potrošača. 

U uvodnom predavanju „Kako Hrvatska može privući automobilsku industriju“ gosp. Mate Rimac, direktor, Rimac automobili, je istaknuo kako Hrvatska u prva dva vala širenja automobilske industrije na jugoistočnu Europu nije privukla značajnije investicije. Treći val investicija uskoro stiže te ukoliko Hrvatska ne ponudi konkretne mjere i konkurentnije uvjete za poslovanje opet bi mogla propustiti priliku za privlačenje automobilske industrije.

Na panel raspravi „Strujni udar“ sudjelovali su Dubravko Ponoš, direktor, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Zvonimir Marinović, pomoćnik ravnatelja, Carinska uprava; Branko Kondić, Executive Director, LMG Autokuća i Robert Gogić, voditelj Homologacije i zaštite okoliša/QMR, Porsche Croatia.

Gosp. Ponoš je istaknuo da je za tržište e-mobilnosti od najveće važnosti kontinuitet poticaja te da će i nakon 2020. poticaji za e-mobilnost biti dostupni u Hrvatskoj. Dodao je i da će poticaji za izgradnju punionica biti objavljeni 8. svibnja a 23. svibnja poticaji za e-vozila za gospodarstvo. 

Gosp. Kondić je pozdravio princip kontinuiteta poticaja za e-mobilnost ali na način da budu dostupni cijelu godinu jer trenutačnim poticajima sva predviđena sredstva budu alocirana u jednom danu nakon čega uslijedi zatišje na tržištu e-mobilnosti. 

Gosp. Gogić je naglasio da je planiranje nabave vozila, posebice e-vozila složen proces za koji je potrebno određeno vrijeme te da su potrebni cjelogodišnji poticaji kako bi hrvatski dobavljači vozila mogli računati na stabilnost tržišta. Time bi se značajno povećala proračunska sredstva naplatom PDV-a na kupljena vozila u Hrvatskoj u usporedbi s vozilma uvezenim iz država članica.

Na drugoj panel raspravi „Strujni krug“ sudjelovali su Ivo Milatić, državni tajnik, Ministarstvo zaštite okoliše i energetike; Tomislav Mihotić, državni tajnik, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture; Richard Ferrer, voditelj inovacijskog tima, Izvršna agencija za inovacije i mreže, Europska komisija; Dino Novosel, Head of E-mobility, Hrvatski Telekom i Domagoj Puzak, voditelj tima za e-mobilnost, Hrvatska elektroprivreda.

Usmjerenje Ministarstva zaštite okoliše i energetike je na izgradnji punionica na glavnim cestama, autocestama i magistralnim putevima, kako bi se omogućila infrastruktura za e-mobilnost u Hrvatskoj što je komplementarno razvoju jedne od najznačajnijih gospodarskih grana, turizmu, naveo je državni tajnik Milatić.

Na pilot projektu razvoja mreže e-punionica, Hrvatski Telekom će pomoći drugim državama na razini grupacije Deutsche Telekoma kod formiranja timova za e-mobilnost koji će razvijati infrastrukturu punionica i u drugim europskim državama što bi omogućilo korisnicima međunarodnu mrežu punionica naglasio je gosp. Novosel.

Do sada je u Hrvatskoj najviše uloženo u e-mobilnost cestovnog prijevoza ali se razmatra i ulaganje u druge vrste prijevoza pa bi tako 2025. u riječnim lukama Vukovar i Slavonski Brod trebale biti postavljene e-punionice za brodove objasnio je državni tajnik Mihotić.

Gosp. Ferrer je naglasio snažnu uredotočenost Europske komisije na borbu protiv klimatskih promjena čiji će se jasniji ciljevi za nadolazeće razdoblje definirati sastavljanjem Komisije u rujnu te određivanjem novog višegodišnjeg financijskog okvira. 

Obje rasprave moderirao je Marko Biočina, Jutarnji list.

Na današnjem događanju je sudjelovalo više od 100 predstavnika poslovne zajednice i tijela javne vlasti.

 • 30. travanj 2019
 • 10:00h - 12:50h
 • Esplanade Zagreb Hotel
PRIJAVE PUTEM E-MAILA
PROGRAM
 • 9:00 – 10:00 Registracija
 • 10:00 – 10:05 Pozdravni govor: Goran Ogurlić, glavni urednik, Jutarnji list
 • 10:05 – 10:10 Pozdravni govor: Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, AmCham
 • 10:10 – 10:30 Uvodno predavanje: 'Kako Hrvatska može privući automobilsku industriju' Mate Rimac, direktor, Rimac automobili
 • 10:30 – 11:30 Panel rasprava: Strujni udar
 • 11:30 – 11:50 Stanka za kavu
 • 11:50 – 12:50 Panel rasprava: Strujni krug
 • 12:50 Ručak
Croatia E-mobility Forum

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 240 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se