Gospodarski posjet izaslanstva hrvatske Vlade vodećim američkim IT kompanijama

Krajem rujna i početkom listopada 2014. godine, na poziv Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, izaslanstvo hrvatske Vlade predvođeno predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem razgovaralo je o razvoju suradnje s najvišim menadžmentom pet američkih IT poduzeća, a to su: Cisco, HP, IBM, Microsoft i Oracle.

Gospodarski posjet izaslanstva hrvatske Vlade vodećim američkim IT kompanijama - rujan 2014.

Navedenih pet američkih poduzeća ima globalni godišnji prihod veći od 370 milijardi dolara te širom svijeta zapošljava više od milijun ljudi. Posjeti ove razine uobičajen su način razvoja odnosa s globalnim kompanijama ove veličine i značaja. U delegaciji je uz predsjednika Vlade sudjelovalo nekoliko ministara i stručnjaka iz vrha javnih poduzeća vezanih uz tehnologiju, direktori ovih američkih poduzeća u Hrvatskoj te predstavnici AmCham-a.

Razgovori su u svim poduzećima dogovoreni na iznimno visokoj razini, te je između ostalog tadašnji predsjednik Vlade Milanović razgovarao sa CEO-ima poduzeća Cisco i HP. Navedenih pet poduzeća već niz godina djeluje u Hrvatskoj, te ima snažan utjecaj na domaću IT industriju. Hrvatska IT industrija raste unatoč krizi, kontinuirano zapošljava,ima potencijal daljnjeg razvoja te je jedna od vodećih izvoznih grana gospodarstva.

Posljednjih godina zamjećuje se rast broja hrvatskih start-up poduzeća koja uspješno  posluju globalno i surađuju direktno s poduzećima iz SAD-a.Tehnološki sektor je prepoznat kao nositelj globalnog razvoja, a hrvatska poduzeća su pokazala da mogu uspješno konkurirati na globalnom tržištu. Očekuje se da će ovaj posjet doprinijeti modernizaciji javne uprave, razvoju ICT industrije i start-upa u Hrvatskoj. Izvršna direktorica AmChama u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić istaknula je kako je ovaj posjet još jedna potvrda kako je IT sektor u Hrvatskoj napokon dobio pozornost kakvu zaslužuje. – IT sektor jedan je od najznačajnijih pokretača gospodarskog razvoja, što je uostalom naglašeno i u nedavno usvojenoj industrijskoj strategiji. No, kako bi se ambiciozni ciljevi strategije ostvarili, potrebno je graditi prisutnost na globalnoj poslovnoj sceni. Ovakvi posjeti služe upravo tome, traženju prilika za suradnju, razvoju odnosa i upoznavanju praksi najvećih svjetskih kompanija – istaknula je Doko Jelušić.

Službeni dio posjeta započeo je u Redmondu, sjedištu Microsofta, gdje je predsjednika Vlade i izaslanstvo primila Amy Hood, izvršna potpredsjednica tvrtke i glavna financijska direktorica. U utorak, hrvatska delegacija bila je u posjetu Silicijskoj dolini, području s najvišom koncentracijom visokotehnoloških kompanija u svijetu. Tamo ih je prvo primio John Chambers, glavni izvršni direktor Cisca, međunarodne tehnološke tvrtke koja se bavi dizajnom i proizvodnjom mrežnih sustava. Nakon toga održani su i sastanci s Markom Hurdom, predsjednikom korporacije Oracle. Vrijedi napomenuti kako se posjet izaslanstva preklapio s održavanjem najveće svjetske tehnološke konferencije Oracle Open World koja u San Francisco dovodi čak 60.000 sudionika. Idući dan, prema programu, predsjednik Vlade i izaslanstvo posjetilo je HP, kompaniju koja je 80-ih krenula „iz garaže”, da bi danas izrasla u jednu od najvećih svjetskih IT tvrtki. I u HP-u, predsjednik Vlade i njegov najuži tim bili su primljeni na najvišoj razini i razgovarali su s glavnom izvršnom direktoricom tvrtke. Na kraju, nakon posjeta Sveučilištu Stanford, koje je nadaleko poznato po svojoj ulozi inkubatora za start-up tvrtke, izaslanstvo je  završilo službeni put u New Yorku, gdje im je domaćin bio Chuck Prow, globalni direktor za javni sektor tvrtke IBM, koja je u Hrvatskoj na različite načine prisutna od davne 1935. godine. (rujan/listopad 2014.)

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S 326 članova, koji zapošljavaju više od 95.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se