Nazad na vijesti
HBOR - pomoć poduzetnicima za ublažavanje negativnih posljedica nastalih pandemijom virusa COVID - 19
6. travanj 2020.

HBOR - pomoć poduzetnicima za ublažavanje negativnih posljedica nastalih pandemijom virusa COVID - 19

Radi negativnih posljedica koje će pandemija virusa COVID – 19 imati na razinu gospodarske aktivnosti, za očekivati je kako će u ovoj godini veliki dio gospodarstvenika trebati dodatna sredstva kako bi očuvali likvidnost i radna mjesta.

HBOR je uveo nove mjere i programe:

1. Moratorij na postojeće obveze

Klijenti kojima je kredit odobren izravno već su dobili obavijest od HBOR-a da im je omogućen moratorij u trajanju od 1. 4. 2020. do 30. 6. 2020., za neplaćene obveze dospjele od 1 .3. 2020. do 30. 6. 2020. uz mogućnost produljenja ako negativan utjecaj pandemije na gospodarstvo potraje duže. Klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovnih banaka sa zahtjevom za moratorij trebaju se obratiti svojoj poslovnoj banci. HBOR je spreman podržati svaki zahtjev za moratorij klijenata kojima je kredit iz programa HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika.

2. Reprogramiranje obveza

Poduzetnicima je omogućeno reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u. Reprogramom se može odobriti produljenje rokova korištenja, počeka i otplate kredita za 6 mjeseci

3. Krediti za obrtna sredstva – portfeljno ili pojedinačno jamstvo i kamatna stopa od 0 posto na udio HBOR-a

Krediti iz programa Obrtna sredstva odobravat će se po modelu podjele rizika s poslovnim bankama – 50 posto iznosa iz izvora HBOR-a po kamatnoj stopi već od 0 posto u prvoj godini otplate kredita (visina kamatne stope ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora). Druga polovica iznosa kredita odobrava se iz izvora poslovne banke. Krediti se odobravaju na rok do 3 godine, a sredstva mogu koristiti poduzetnici koji imaju posljedice uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 za financiranje tekućeg poslovanja i podmirenje kratkoročnih obveza. Kao instrument osiguranja poduzetnici (uključujući i turistički sektor) koji imaju najmanje 20 posto prihoda od izvoza u posljednjoj poslovnoj godini moći će koristiti portfeljno i pojedinačno osiguranje kredita HBOR-a.

U suradnji s poslovnim bankama dogovaraju se i drugi načini financiranja likvidnosti poduzetnika.

4. Portfeljno osiguranje kredita za likvidnost izvoznika i njihovih dobavljača

Korištenje HBOR-ovog portfeljnog osiguranja kao jamstva do 50 posto iznosa odobrenog kredita poslovne banke bit će omogućeno za nove kredite za likvidnost izvoznicima (poduzetnici svih veličina iz svih gospodarskih sektora – uključujući i turistički - koji su ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u prethodnoj poslovnoj godini). Portfeljno osiguranje će omogućiti jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost uz niske premijske stope i dužu ročnost kredita (do 6 godina uključujući mogućnost korištenja počeka do 1 godine). Ove pogodnosti uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici (dobavljači izvoznika).

5. Postojeći programi kreditiranja – kamatne stope 2 posto i niže

Hrvatskim poduzetnicima i javnom sektoru i sada su, a bit će i u budućem razdoblju, na raspolaganju HBOR-ova povoljna sredstava za financiranje investicija, ali i postojeći programi za kreditiranje obrtnih sredstava (Priprema izvoza i Obrtna sredstava). Kamatne stope po ovim programima za veliki broj poduzetnika su dva posto ili niže.

6. Buduće mjere

HBOR u suradnji s drugim domaćim i inozemnim institucijama radi i na donošenju drugih mjera te će, u skladu sa svojom ulogom, aktivnosti i programe prilagođavati potrebama i okolnostima u kojima posluju hrvatski poduzetnici. To se prije svega odnosi na razvoj novih garantnih shema i kreditiranje pandemijom pogođenih sektora.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se