Koktel s veleposlanikom SAD-a, Nj.E. W. R. Kohorstom

Američka gospodarska komora je održala događanje na kojem je gost govornik biti veleposlanik SAD-a, Nj.E. W. Robert Kohorst.

U svom govoru veleposlanik Kohorst se osvrnuo na svoj mandat u RH te uložene napore za poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj.

Veleposlanik Kohorst smatra kako je hrvatska Vlada poduzela neke pozitivne korake tijekom posljednjih nekoliko godina - smanjenja parafiskalnih naknada i poreza, kontinuirani pad državnog duga i nedavno, ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam te pozdravlja nedavne napore Vlade da pojednostavi procedure za otvaranje poduzeća i formiranje radne skupine na razini Vlade usredotočene na poboljšanje poslovne klime. Pozitivnim smatra i Vladinu predanost smanjenju birokracije te je istaknuo da su to važne reforme koje bi Hrvatska trebala nastaviti agresivno provoditi te naglasio da iako pandemija Covid-19 predstavlja veliki izazov za gospodarstvo, ne treba ju koristiti kao izgovor za nedjelovanje.

Dodao je kako investicijska klima i dalje ostaje izazov, a trenutačni propisi i postupci izuzetno otežavaju američke investicije. Investitori se suočavaju s neučinkovitim, ponekad nepredvidivim pravosudnim sustavom koji doprinosi sporom rješavanju pravnih sporova, krutim radnim zakonodavstvom i teškoj birokraciji. Smatra i kako Vlada treba nastaviti smanjivati ​​broj državnih poduzeća. Te tvrtke, od kojih je većina povijesno neučinkovita i loše se snalaze, kontroliraju velik dio gospodarstva i u konačnici su kočnica za potencijal rasta zemlje. Vlada se ustručava smanjiti propise i poduzeti potrebne reforme kako bi potaknula inovacije i konkurenciju, jer njezin primarni fokus ostaje na sprječavanju gubitka radnih mjesta u državnim tvrtkama.

Veleposlanik Kohorst vjeruje kako je još jedna prepreka za privlačenje stranih ulaganja struktura javne nabave i natječaja. Trenutni procesi guše konkurenciju i u nekim slučajevima izravno priječe strane tvrtke da sudjeluju. Ponude se često pišu na takav način da favoriziraju određenu tvrtku i dovedu u nepovoljan položaj sve ostale. Stoga je potrebno osigurati veću transparentnost u svakoj fazi ciklusa javne nabave.

U svom govoru se osvrnuo i na gospodarske odnose Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske za koje smatra da su jaki ali i da mogli biti jači te istaknuo kako trenutačno u Hrvatskoj posluje više od 100 tvrtki sa sjedištem u SAD-u, s više od 820 milijuna dolara uloženog kapitala i više od 7000 zaposlenih.

Smatra kako će posvećenost hrvatske Vlade nastavku provođenja gospodarskih i pravosudnih reformi uvelike doprinijeti da Hrvatska postane privlačnija destinacija za američke tvrtke te vjeruje kako će tome doprinijeti i otvaranje pregovora s Hrvatskom o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Naglasio je kako će Veleposlanstvo i dalje isticati potrebu za reformama poslovne klime te da će se i dalje zalagati za uspostavu mehanizma za provjeru ulaganja radi zaštite strateške infrastrukture i imovine i osiguravanja upotrebe pouzdanih dobavljača u 5G mrežama jer vjeruje da su to kritični koraci koji će Hrvatskoj omogućiti rast gospodarstva bez žrtvovanja suvereniteta ili sigurnosti.
 

  • 15. rujan 2020
  • 18:00h - 20:00h
  • Esplanade Zagreb Hotel, Oleander terasa
Prijave za ovo događenje su zatvorene.

Zbog velikog interesa i popunjenosti svih raspoloživih mjesta, prijave za ovo događanje su zatvorene.

Program

17:30-18:00 Registracija i koktel dobrodošlice

18:00-18:10 Pozdravni govori

18:10-18:30 Glavni govor: Nj.E. W. Robert Kohorst, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj

18:30-18:45 Pitanja i odgovori

18:45-20:00 Domjenak

 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se