Konferencija Digitalna Hrvatska 2030.

26. ožujka 2019. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala je konferenciju na temu digitalizacije Hrvatske s naglaskom na kreiranje nacionalne strategije digitalizacije i digitalizaciju javne uprave.

AmCham snažno podupire napore za podizanjem razine digitalizacije u Hrvatskoj te je ova konferencija poslužila kao platforma za razmjenu iskustava i najnovijih spoznaja po pitanju digitalizacije između predstavnika tijela javne vlasti i poslovne zajednice.

Ministar Darko Horvat se u svom govoru osvrnuo na intenzivan rad Vlade na pripremi strateških dokumenata iz područja digitalizacije, s naglaskom na digitalnu transformaciju gospodarstva i strategiju primjene umjetne inteligencije, čime se ostvaruje preduvjet za bolje povlačanje sredstava EU za financijsko razdoblje 2021.-2027. 

Ministar Lovoro Kuščević je istaknuo kako je Vlada prepoznala važnost digitalizacije te kroz niz projekata u provedbi te onih u planu želi za građane i poduzetnike učiniti javnu upravu dostupnom 24 sata 7 dana u tjednu. Najveći projekt odnosi se na uspostavu Centra dijeljenih usluga čija je vrijednost 362 milijuna kuna od čega 85% čine bespovratna sredstva EU.

Na panel raspravi „Strategija digitalizacije“ sudjelovali su Mario Antonić, Državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta; Liam Benham, Potpredsjednik za odnose s vladom i regulatorna pitanja, IBM Europe; Tauno Olju, Partner, EY i Mladen Pejković, Stariji izvršni direktor za transformaciju i informacijsko-komunikacijske tehnologije, Atlantic grupa.

Hrvatska se može pozicionirati kao digitalni prvak što zahtjeva vizionarski pristup i koherentnu strategiju Vlade. Središnje koordinacijsko tijelo, poput ministarstva digitalizacije, bio bi važan čimbenik uspjeha. Ostali bitni čimbenici uključuju poticanje ranog usvajanja inovacija, tretiranje pristupa internetu ljudskim pravom, otvorenost te suradnju javnog i privatnog sektora, naglasio je Liam Benham.

Na drugoj panel raspravi „Digitalna transformacija javne uprave“ sudjelovali su Zrinka Bulić, Pomoćnica ministra, Ministarstvo uprave; Roman Biller, Regionalni direktor SIE, Oracle i Tatjana Skoko, Direktorica, Microsoft.

Države središnje i istočne Europe u posljednje vrijeme bilježe značajan priljev investicija za istraživanje i razvoj u području informacijske i komunikacijske tehnologije. Istovremeno središnje javne institucije zadužene za digitalizaciju bilježe istu razinu ili smanjenje proračuna za svoje djelovanje, zaključio je Roman Biller.

Za ubrzanu provedbu digitalizacije potrebno je urediti regulatorni okvir, omogućiti pristup širokopojasnoj mreži, povećati EU sredstva za visoko prinosne industrije poput ICT-a, ulagati u obrazovanje i razvoj digitalnih vještina te daljnje porezno rasterećenje s naglaskom na rasterećenje plaća, dodala je Tatjana Skoko.

Na današnjem događanju je sudjelovalo više od 100 predstavnika poslovne zajednice i tijela javne vlasti.

Sponzori:

 • 26. ožujak 2019
 • 09:00h - 12:00h
 • Zagreb Sheraton Hotel
PRIJAVE ZATVORENE

Zbog velikog interesa, prijave za ovo događanje su zatvorene.

PROGRAM
 • 08:30-09:00 Registracija i doručak
 • 09:00-09:10 Pozdravni govori AmCham-a
 • 09:10 - 09:25 Uvodni govor: Strategija digitalizacije - Darko Horvat, Ministar, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta 
 • 09:25 - 09:40 Uvodni govor: Digitalna transformacija javne uprave - Lovro Kuščević, Ministar, Ministarstvo uprave
 • 09:40-10:40 Panel rasprava: Strategija digitalizacije
 • 10:40-10:50 Pitanja gostiju
 • 10:50-11:00 Pauza
 • 11:00-12:00 Panel rasprava Digitalna transformacija javne uprave
 • 12:00-12:10 Pitanja gostiju

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se