Konferencija „Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast“

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – prilika za poslovnu zajednicu

„Republika Hrvatska kao članica Europske unije u siječnju 2020. preuzima važnu ulogu zastupanja zajedničkih interesa država članica. S obzirom da Hrvatska više od 60% svoje vanjsko-trgovinske razmjene ostvaruje s EU, hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije predstavlja jedinstvenu priliku ne samo da pokažemo što imamo, već i da učimo od drugih. Jer konkurentna Hrvatska znači i konkurentniju Europu.“ rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj na AmCham-ovoj konferenciji „Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast“ održanoj 5. studenoga u Sheraton Zagreb hotelu.

Naglasila je kako AmCham-ovi sebe vide kao most između nacionalnog gospodarstva u kojem djeluju i SAD-a te kako su SAD i Europa već niz desetljeća jedan drugome najvažniji vanjsko-trgovinski partneri koji zajedno generiraju 5.5 bilijuna američkih dolara godišnje u trgovini te zajedno zapošljavaju skoro 16 milijuna radnika s obje strane Atlantika. Ono što je još važnije je da su SAD i Europa jedno drugome primarni izvor i destinacija za inozemna direktna ulaganja. U 2017. godini 54% direktnih stranih ulaganja u SAD došlo je iz Europe, dok je 55% globalnih američkih investicija uloženo u Europu. Ovo sve pokazuje koliko su duboke i jake veze koje nas vežu, rekla je Doko Jelušić.

„S obzirom da je jedna od glavnih zadaća AmCham-a doprinijeti unaprjeđenju poslovanja svojih članica zagovaranjem najboljih poslovnih praksi te jačanjem odnosa s donositeljima odluka, odlučili smo organizirati konferenciju upravo na temu hrvatskog predsjedanja. Cilj nam je upoznati poslovnu zajednicu s prioritetima hrvatskog predsjedanja, utjecaju planiranih EU politika na određene sektore gospodarstva, prilikama koje pruža novi Višegodišnji financijski okvir te ključnim industrijama za EU.“ rekao je Berislav Horvat, predsjednik Vijeća upravitelja AmCham-a.

„Tijekom našeg predsjedanja načelno su utvrđena četiri programska prioriteta na koja ćemo se usredotočiti. Europa koja raste – u sklopu kojeg ćemo promicati ujednačeno održiv i uključiv rast te ćemo nastojati rješavati neodgodivo pitanje demografskih izazova s kojima se suočava EU. Drugi prioritet je Europa koja povezuje u sklopu kojega ćemo promicati inicijative koje pridonose transportu, energetici i digitalnoj povezanosti, a bavit ćemo se izazovima novih tehnologija i digitalizacije. Treći prioritet je Europa koja štiti svoje građane, jačanje njihove sigurnosti, unutarnje i vanjske. Radit ćemo na sveobuhvatnom pristupu migracijama i svim izazovima u tom pogledu, posebno onima koji se odnose na ilegalne migracije. Četvrti prioritet jest Europa koja je otvorena i asertivna u svom neposrednom susjedstvu i globalno“ rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović zatvarajući današnju AmCham-ovu konferenciju.

U svom govoru predsjednica RH osvrnula se i na Inicijativu triju mora te rekla kako će se tijekom predsjedanja posvetiti, među ostalim unaprjeđenju i dovršetku transeuropskih prometnih mreža, pomorstvu i razvoju konkurentnog i održivog brodarstva, stvaranju uvjeta i uklanjanju preostalih zapreka za puno funkcioniranje mreža 5G, nastavku uspostave funkcionalnoga jedinstvenog digitalnog tržišta te nastavku uspostave i provedbi energetske unije, kao okosnice europske zajedničke energetske politike.

Na konferenciji se održala i panel rasprava na kojoj su Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava; Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i EU poslova; Joško Mrndże, direktor za jadransku regiju Google-a; Alexander Roediger, predsjednik AmCham EU Odbora za zdravstvo i izvršni direktor za onkološke politike za Europu, Bliski istok, Afriku i Kanadu (EMEAC), Merck Sharp & Dohme; Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju Coca-Cola HBC te Davor Tremac, direktor Uber Hrvatska govorili o viđenju smjera hrvatskog i europskoga gospodarstva, ključnim sadašnjim i budućim izazovima s kojima se njihove industrije susreću na jedinstvenom tržištu EU i globalno; potrebnim izmjenama nacionalnih i EU politika kako bi pojedine industrije ostale globalne konkurentne te primjerima dobre prakse u drugim zemljama članicama.

 • 5. studeni 2019
 • 11:30h - 15:00h
 • The Sheraton Zagreb Hotel (Grand Ballroom), Kneza Borne 2
Rasprodano
Program:
 • 11:30 – 12:00 Registracija i piće dobrodošlice
 • 12:00 – 12:15 Pozdravni govori
  -Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, AmCham
  -Susan Danger, izvršna direktorica, AmCham EU
  -Berislav Horvat, predsjednik Vijeća upravitelja, AmCham
 • 12:15 – 13:30 Panel rasprava
 • 13:30 – 14:00  Završno obraćanje
   -Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH 
 • 14:00 – 15:00 Ručak
Konferencija „Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast“

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 280 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se