Nazad na vijesti
Nacrt Sporazuma između SAD i Republike Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
7. rujan 2020.

Nacrt Sporazuma između SAD i Republike Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Ministarstvo financija objavilo je kako se potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić sastao u četvrtak u Banskim dvorima s veleposlanikom SAD u Hrvatskoj Robertom Kohorstom. Tom prigodom veleposlanik Kohorst uručio je hrvatskoj Vladi prijedlog nacrta Sporazuma između SAD i Republike Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Uz Ministarstvo financija na pripremi dokumentacije u korist potpisivanja Sporazuma sudjelovali su i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske gospodarske komore i Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. AmCham Hrvatska je prikupila podatke o konkretnim slučajevima u kojima je nepostojanje Sporazuma fizičkim i pravnim osobama kreiralo poteškoće u ostvarivanju gospodarske djelatnosti između dvije države.

Sporazum će pružiti dodatnu pravnu sigurnost poreznim obveznicima, poglavito onima s dvostrukim državljanstvom, spriječiti dvostruko plaćanje poreznih obveza te ih zaštititi od eventualnih diskriminatornih postupaka. Također će uspostaviti mehanizme za suradnju poreznih službi Hrvatske i SAD i rješavanje nejasnoća i nesporazuma koji mogu nastati kroz primjenu Sporazuma.

Predloženi Sporazum još je jedna potvrda jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a. Nakon uručivanja nacrta Sporazuma, slijede pregovori u ovoj kalendarskoj godini, a nositelji će biti ministarstva financija.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se