Nazad na vijesti
Objava za medije - AmCham-ova konferencija „Budućnost zdravstva“
26. travanj 2022.

Objava za medije - AmCham-ova konferencija „Budućnost zdravstva“

Uključiv, održiv i otporan zdravstveni sustav usmjeren na pacijente

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala je konferenciju „Budućnost zdravstva“ koja je za cilj imala razmijeniti mišljenja i najbolje prakse o načinima na koji stvoriti uključiv, održiv i otporan zdravstveni sustav usmjeren na pacijente te iskustva nakon pandemije koronavirusa.

Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 stvorila je veliki pritisak na zdravstvene sustave čime su još više došli do izražaja izazovi s kojima se suočavaju te pokazala još veću potrebu za strukturnom i tehnološkom transformacijom. Zdravstvena industrija suočava se s rastućim troškovima i zahtjevima za poboljšanom kvalitetom skrbi.

„Financijski gledano, troškove zdravstvenog sustava brojimo u milijardama kuna, stoga je nužan zaokret kroz predstojeće reformske mjere kojima, osim organizacijskog, kadrovskog i financijskog jačanja zdravstvenog sustava, vraćamo prevenciju u fokus zdravstvene zaštite naših građana jer ono što ima još veću vrijednost i ne iskazuje se brojkama jest - upravo zdravlje naših građana, sačuvani životi i poboljšanje kvalitete življenja”, istaknula je u uvodnom govoru Vera Katalinić - Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva Vilija Beroša dodajući kako se čine dodatni iskoraci u pokretanju ciljanih sistematskih pregleda po dobnim skupinama kao i smanjivanju listi čekanja objedinjavanjem informatičkih sustava.

Predstavljajući preliminarne rezultate Economist studije o dinamici zdravstvenih sustava u SIE s naglaskom na Hrvatsku, Jelka Drašković, Direktor, Key Markets Europe & Canada, MSD je rekla “Dugogodišnje manje ulaganje u zdravstvo u zemljama centralno-istočne Europe u odnosu na gospodarski razvijenije zapadne zemlje dovelo je do značajnih razlika koje su danas vidljive u zdravstvenim ishodima i kvaliteti zdravstvene skrbi. Preliminarni rezultati istraživanja ukazuju na ključnu ulogu reforme financiranja zdravstvenog sustava, većeg ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, strateškog planiranja razvoja ljudskih potencijala i alokacije resursa temeljem procjene kliničke i troškovne učinkovitosti zdravstvenih tehnologija u adresiranju ovih razlika.”

Na panel raspravi koja je uslijedila nakon uvodnih prezentacija, sudjelovali su Vera Katalinić - Janković, posebna savjetnica ministra, Ministarstvo zdravstva; Hrvoje Šimović, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije, HZZO i Ana Gongola, Country Head Croatia, Sandoz koji su, među ostalim, razgovarali o strukturnim izazovima zdravstvenih sustava nakon COVID-19; primjerima tehnološke transformacije zdravstvenog sustava; inovativnosti i transformaciji pružanja njege pacijentima te digitalizaciji zdravstvene skrbi.

Ana Gongola, Country Head Croatia, Sandoz je istaknula kako je generička farmaceutska industrija optimalno rješenje i za pacijenta i za sustav, ali i za društvo u cjelini. Kroz kontinuirana dugoročna ulaganja u najkvalitetniju modernu terapiju uz pristupačnu cijenu, ulaganja u EU proizvodnju te podizanje razine zdravstvene pismenosti, generička industrija osigurava održivu budućnost zdravstva i bolju dostupnost skrbi za pacijenta.

Iako se Hrvatska može pohvaliti primjerima upotrebe tehnologije za stvaranje zdravstva za budućnost, te po stručnosti i znanju ne zaostaje za drugim zemljama svijeta, kao da se još uvijek radi o iznimkama, a ne pravilu. Dok je fokus drugih zemalja na implementaciji umjetne inteligencije i naprednih tehnoloških rješenja u zdravstvo, Hrvatskoj je u fokusu još uvijek sanacija zdravstva.

„Postojeći sustav financiranja zdravstva je neodrživ. Pokazatelj tome su kontinuirane sanacije. Na mjesečnoj bazi stvara se preko 250 mil kuna novog duga. Bez većih izdvajanja za zdravstvo, primarno iz proračuna, problem gomilanja dugova neće se riješiti. S druge strane veća izdvajanja trebaju pratiti bolji ishodi liječenja i bolja kvaliteta zdravstvene zaštite“, dodao je Hrvoje Šimović, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije, HZZO je naglasila kako hrvatski zdravstveni sustav posljednja dva desetljeća ulaže i radi na digitalizaciji kako bi olakšao i osuvremenio pružanje, ali i korištenje svojih usluga. Skrb o zdravlju ljudi obiluje izazovima, stoga u našem radu na optimizaciji zdravstvenog sustava mi stručnjaci uz pomoć najnovijih tehnologija, svakodnevno pratimo uhodane procese, nalazimo nova napredna digitalna rješenja koja nam omogućuju da kontinuirano implementiramo nove funkcionalnosti.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S 326 članova, koji zapošljavaju više od 95.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se