Nazad na vijesti
Sastanak s državnim tajnikom Silviom Bašićem, Ministarstvo zdravstva
8. lipanj 2021.

Sastanak s državnim tajnikom Silviom Bašićem, Ministarstvo zdravstva

Predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj sastali su se s državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva izv. prof. dr.sc. Silviom Bašićem i suradnicima kako bi predstavili AmCham-ovo stajalište na temu e-Zdravstva.

Pandemija koronavirusa pokazala nam je koliko brzo se procesi mogu digitalizirati u svim segmentima poslovanja, pa tako i u zdravstvu. Telekonzultacije, komunikacija putem chatbotova, digitalnih AI asistenata i aplikacija i slična digitalna rješenja bilježe sve veću primjenu na globalnoj razini. Prije 10-ak godina, Hrvatska je bila jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava, no unatrag nekoliko godina došlo je do određene stagnacije. AmCham smatra kako je vrijeme da vratimo fokus na važnost procesa digitalizacije zdravstva ukoliko želimo biti među liderima u tom području.

AmCham u preporukama ukazuje na potrebu digitalnog povezivanja bolničkog sustava, informatičkog sustava primarne zdravstvene zaštite i informacijskog sustava njege i rehabilitacije; izradu analize i nadzora sustava koji će dovesti do poboljšanja ishoda liječenja i racionalizacije troškova; poticanje razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih zdravlju i prevenciji bolesti.

Državni tajnik prof. Bašić pozdravio je predstavljene prijedloge AmCham-a te pozvao na još veću suradnju predstavnika javnog i privatnog sektora.

Sudionici sastanaka su se složili kako se Hrvatska može pohvaliti kvalitetnim pojedinačnim digitalnim i informatičkim rješenjima, te da će harmonizacija cjelokupnog sustava biti će jedan od većih izazova u budućim koracima unaprjeđenja usluga e-Zdravstva. Ono što ohrabruje je svjesnost i razumijevanje nadležnih tijela za potrebom nadogradnje i pronalaženjem resursa, između ostalog i iz EU fondova, za buduću nadogradnju e-Zdravstva.

Uz izvršnu direktoricu AmCham-a Andreu Doko Jelušić na sastanku su sudjelovali i član Odbora za zdravstvo Jurica Toth (Medtronic Adriatic), članice Odbora za digitalnu ekonomiju Anamarija Mlinarić (Oracle Hrvatska) i Nina Šegota (Roche) te Svjetlana Momčilović, voditeljica politika u AmCham-u.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se