Nazad na vijesti
Sastanak s gđom Andrejom Metelko-Zgombić, državnom tajnicom, MVEP
25. srpanj 2019.

Sastanak s gđom Andrejom Metelko-Zgombić, državnom tajnicom, MVEP

Izvršna direktorica AmCham-a, Andrea Doko Jelušić sastala se 25. srpnja s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Andrejom Metelko-Zgombić.

Na sastanku su također sudjelovali gđa Rina Eterović, načelnica Sektora za gospodarske odnose, gđa Irena Alajbeg, načelnica Sektora za trgovinsku i investicijsku politiku i gđa Diana Mihelić, Desk Officer za Sjevernu Ameriku iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te gosp. Dražen Malbašić, voditelj politika iz AmCham-a. Tema sastanka bila je nadolazeće predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije. 

Državna tajnica Metelko-Zgombić  potvrdila je spremnost Hrvatske za preuzimanjem predsjedanja Vijeća Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. To je bitno razdoblje za Uniju budući da se očekuje formiranje nove Europske komisije kao i donošenje Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. Prioriteti koji će biti u fokusu europske politike za vrijeme hrvatskog predsjedavanja uključivat će teme poput digitalizacije, demografije, financiranja obrazovanja, prometna i energetska povezanost (Connectivity), proširenje i sigurnost. 

Gđa Doko Jelušić istaknula je važnost gospodarskih tema, a posebice digitalizacije, tijekom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU kako za Europsku unija, tako i za Hrvatsku kao državu članicu. Predsjedavanje predstavlja priliku za Hrvatsku da se pozicionira kao konstruktivna i participativna članica ne samo unutar EU institucija već i globalno. 

Dogovorena je daljnja suradnja po pitanju niza gospodarskih tema od interesa za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i AmCham kao što su energetika, digitalizacija i zdravstvo.

 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 85.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se