Nazad na vijesti
Sastanak s predsjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora
23. studeni 2023.

Sastanak s predsjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora

Predstavnici AmCham-a sastali su se s Renatom Sabljar - Dračevac, predsjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora.

Na sastanku se razgovaralo o nedavno objavljenom AmCham-ovom stajalištu „Digitalna transformacija zdravstva“.

Naime, digitalna zdravstvena rješenja imaju potencijal učiniti zdravstvenu skrb pravednijom. Ipak, važno je imati na umu da se digitalna zdravstvena rješenja trebaju prilagoditi različitim potrebama i sposobnostima pacijenata, a ne obrnuto. Tehnologija ne bi smjela zamijeniti ljudski kontakt u zdravstvenoj skrbi, već bi trebala biti alat za poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi za sve pacijente, bez obzira na njihove socioekonomske uvjete ili geografsku lokaciju.

Nakon osvrta na Europski prostor za zdravstvene podatke i pregleda hrvatskog zakonodavnog okvira u području digitalizacije zdravstva koje je potrebno prilagoditi, predstavnici AmCham-a predstavili su važnost digitalnog upravljanja lijekovima i automatizacije u zdravstvenim ustanovama, aktivnog uključivanja pacijenata u mjerenje ishoda liječenja te implementacije preventivnog projekta. Isto tako spomenuli su i važnost edukacije zdravstvenih djelatnika i pacijenata o digitalnim tehnologijama, korištenje EU fondova za digitalnu transformaciju zdravstva te mjerenje ishoda i upotrebe podataka.

Ispred AmCham-a na sastanku su sudjelovali Miroslav Šaban, član Vijeća upravitelja (Philips), Jurica Toth, predsjedavajući Odbora za zdravstvo (Medtronic Adriatic) i  Svjetlana Momčilović, voditeljica politika.

 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S 326 članova, koji zapošljavaju više od 95.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se