Zakon o digitalnim uslugama i njegov utjecaj na gospodarski oporavak i digitalnu transformaciju Europe

„Zakon o digitalnim uslugama (DSA) najnoviji je prijedlog Europske komisije usmjeren na ažuriranje zakonodavnog okvira za digitalne usluge i platforme u Europskoj uniji. Srž prijedloga je modernizacija Direktive o e-trgovini koja je donesena prije 20 godina i koja predstavlja pravni temelj internetske regulacije. Režim ograničene odgovornosti omogućio je malim i srednjim poduzećima rast i napredak na međunarodnoj razini pomoću internetskih platformi i usluga, a potaknuo je inovacije i kreativnost što je dovelo do općih koristi za sve europske građane.“ rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a na današnjem virtualnom događanju koje je Američka gospodarske komora organizirala s ciljem otvaranja rasprave o važnosti Zakona o digitalnim uslugama u Hrvatskoj i njegovom utjecaju na gospodarski oporavak i digitalnu transformaciju Europe.

Uvodni govor je održao Benedikt Blomeyer, direktor za EU politike, Allied for Startups i dodao "Zakon o digitalnim uslugama preoblikovat će temelje digitalne ekonomije nakon COVID-a. Otprilike 92% od preko 10 000 internetskih platformi u Europi čine startupi i mala i srednja poduzeća. DSA treba napraviti s njima, ne samo za njih. Sada je vrijeme je za inovatore da zajedno stvore DSA za startupe.“

Na panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su Maja Radišić-Žuvanić, voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja; Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva; Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu i Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik, Udruga za blockchain i kriptovalute koji su zaključili da je DSA izrazito važno zakonodavstvo te se složili da se internetsko okruženje značajno promijenilo od usvajanja Direktive o e-trgovini. Rast interneta također je pokrenuo pitanja ilegalnih i štetnih sadržaja na mreži. DSA ima ambiciju ojačati tržište digitalnih usluga u EU, uskladiti pravila i pružiti jasnoću kod uloge i odgovornosti mrežnih platformi kako bi internet učinio sigurnim prostorom za korisnike, a istovremeno omogućio zapošljavanje, ekonomski oporavak i inovacije.

Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu je dodao „Ovo je digitalno desetljeće Europe u kojem tehnologija napreduje iz dana u dan. Postojeće zakonodavstvo nije dizajnirano za digitalnu ekonomiju i zato nam je potreban novi pravni okvir. Prioritet zakonodavstva o digitalnim uslugama EU-a je sigurnost na internetu. To podrazumijeva sigurne društvene mreže, sigurnu online kupovinu i prodaju, suzbijanje govora mržnje, zaštitu privatnosti te pošteno tržišno natjecanje. Internet mora biti sigurno mjesto. Što je nezakonito u realnom svijetu, mora biti nezakonito i u online svijetu.“  

„Danas živimo u digitalnom dobu te smatramo ulogu Digital Service Act-a neizmjerno bitnom. Kao nadležno ministarstvo, DSA vidimo kao kamen temeljac koji će modernizirati i dopuniti Direktivu o e-Trgovini. Potrebno je osigurati novi pravni okvir kojim će se uspostaviti nova pravila za informacijske posrednike i pružatelje internetskih usluga. Internetske platforme su se u zadnjih 20 godina puno promijenile, ali promijenila se i uloga informacijskih posrednika koju treba prilagoditi digitalnom dobu. To je nužnost, ne samo radi jačanja jedinstvenog digitalnog tržišta EU, već i osiguranja da pružatelji internetskih usluga i platforme djeluju odgovorno i zakonito - svugdje.“ rekla je Maja Radišič-Žuvanić, voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

„Internetsko okruženje značajno se promijenilo u proteklih 20-tak godina, a nove tehnologije promijenile su naš način života i poslovanja. Rast interneta također je pokrenuo i važna pitanja širenja ilegalnih i štetnih sadržaja na mreži. Zakon o digitalnim uslugama ima ambiciju ojačati tržište digitalnih usluga u EU, uskladiti pravila i pružiti jasnoću kod uloge i odgovornosti mrežnih platformi kako bi internet učinio sigurnim prostorom za korisnike, a istovremeno omogućio zapošljavanje, ekonomski oporavak i inovacije. Utjecaj Zakona na digitalnu transformaciju sigurno će pomoći u rješavanju postojećih izazova na jedinstvenom digitalnom tržištu.“ istaknula je Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Vlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik, Udruga za blockchain i kriptovalute se založio za „smart regulation“ jer smatra da pretjerana regulativa nije uvijek najbolji pristup i da može otežati poslovanje startup-ova. 

 • 16. veljača 2021
 • 10:00h - 11:00h
 • Online
Rasprodano
PROGRAM:
 • 10:00 – 10:05 Pozdravni govor 
  Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, AmCham Croatia
 • 10:05 – 10:20 Uvodni govor 
  Benedikt Blomeyer, Director for EU Policy, Allied for Startups
 • 10:20 – 10:40 Perspektive na temu
  Maja Radišič-Žuvanić, voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaKristina Posavec, zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društvaValter Flego, zastupnik u Europskom parlamentuVlaho Hrdalo, odvjetnik i predsjednik, Udruga za blockchain i kriptovalute
 • 10:40 – 11:00 Rasprava

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se