AmCham-ova regionalna konferencija “Adriatic e-mobility tour“

Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori organizirale su regionalnu konferenciju „Adriatic e-mobility tour“. Konferencija je zamišljena kao platforma za razmjenu iskustava i znanja o najnovijim trendovima između predstavnika industrije i donositelja odluka kako Adriatik regija može prihvatiti zeleni i digitalni promet vođen e-mobilnošću.

Konferencija se sastojala od dvije panel rasprave. Na prvoj panel raspravi o e-mobilnosti u Adriatik regiji uz Dinu Novosela, Global Executive E-Mobility Leader, Hrvatski Telekom sudjelovali su i Matej Čer, osnivač i vlasnik, AvantCar iz Slovenije te Ahmet Avci, direktor i vlasnik, Venn Tour (Tesla Taxi) iz Crne Gore koji su se složili da Adriatik regija znatno zaostaje po pitanju infrastrukture, što je prije svega rezultat nedovoljne ekonomske razvijenosti, kao i po pitanju državnih politika i regulative te smatraju kako bi donosioci odluka trebali biti aktivniji u promoviranju javne infrastrukture. 

Dino Novosel, Global Executive E-Mobility Leader, Hrvatski Telekom je istaknuo „E-mobilnost predstavlja promjenu paradigme odnosa pojedinca, ali i društva u cjelini, prema okolišu u cilju ostvarenja dugoročne održivosti, i to na način da se štetni oblici energije sustavno zamjenjuju energetski učinkovitijim i ekološki održivijim rješenjima u prometu temeljenih na aktivnoj primjeni niskougljičnih tehnologija.“ te zaključio kako s obzirom da je kod projekata financiranim iz fondova EU naglasak na digitalnim i zelenim tehnologijama, to je prilika za Hrvatsku da iskoristi sredstva kako bi elektromobilnost zaživjela kako u kontekstu tehnologije tako i potrebne infrastrukture.

Glavne teme druge panel rasprave o kojima su raspravljali Josipa Božinović, viša stručna savjetnica – specijalistica iz Samostalnog sektora za vanjske i europske poslove i odnose s javnošću, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (Hrvatska) i Darko Trajanov, Director General, Directorate for Sustainable Mobility and Transport Policy, Ministry of Infrastructure (Slovenija) bile su Europski zeleni plan i e-mobilnost. Iako je problematika elektromobilnosti, kako u RH tako i u Sloveniji, trenutno dislocirana u više institucija i više zakonodavnih rješenja te AmCham stoga predlaže definiranje hrvatskog nacionalnog zakona o elektromobilnosti i alternativnim gorivima po uzoru na poljski zakon, prilagođeno nacionalnim specifičnostima, unutar kojega bi se uredila ova tema, sudionici panel rasprave su se složili da to nije vrlo vjerojatno no da je unatoč tome najbitnije da su dijelovi različitih zakona koji se tiču elektromobilnosti dobro koordinirani i jasni.

„Hrvatska je uskladila glavne strateške dokumente i politike s ciljevima Europskog zelenog plana. Glavni hrvatski strateški dokumenti predviđaju istovremeno ulaganje u modernizaciju voznog parka, poticaje za e-vozila i u infrastrukturu za alternativna goriva kao i u istraživanje i razvoj uključujući projekt razvoja autonomnih vozila. Planirana su intenzivna ulaganja u željeznicu, kako u željezničku infrastrukturu tako i u modernizaciju vlakova. Projekti također uključuju narudžbe održivijih morskih i riječnih plovila. Sve predviđene aktivnosti doprinijet će smanjenju utjecaja klimatskih promjena na okoliš, sveobuhvatnoj digitalizaciji i društvenoj i gospodarskoj otpornosti.“ dodala je Josipa Božinović, viša stručna savjetnica – specijalistica iz Samostalnog sektora za vanjske i europske poslove i odnose s javnošću, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

  • 20. travanj 2021
  • 14:00h - 16:00h
  • Online
Rasprodano
PROGRAM:
  • 14:00 Otvaranje konferencije i uvodni govor
  • 14:15 E-mobility Is On The Ride in Adriatic Region
  • 15:00 Europski zeleni plan i e-mobilnost
  • 15:45 Završno obraćanje

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se