AmCham poslovni doručak 'Porezna politika u izazovnim vremenima'

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) organizirala je poslovni doručak „Porezna politika u izazovnim vremenima“. AmCham već godinama radi i aktivno se uključuje preporukama za reformu poreznog sustava. Kroz pet krugova poreznih izmjena AmCham je aktivno sudjelovao prijedlozima od kojih je znatan dio prihvaćen.

Na događanju se potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić osvrnuo na ulogu porezne politike u suvremenim ekonomskim događanjima, učincima dosadašnjih 5 krugova porezne reforme te planovima Vlade za daljnje porezno rasterećenje. „Nakon što smo proveli značajne porezne promjene čiji je cilj bio pojednostavljenje poreznog sustava i rasterećenje, kako poduzetnika, tako i građana, sada smo i u završnoj fazi procesa uvođenja eura u Republici Hrvatskoj pa će tako Hrvatska nakon niza godina, brojnih provedenih mjera i izvršenih obveza, 1. siječnja 2023. postati dvadeseta država članica u kojoj će euro biti službena valuta. Vođenje odgovorne fiskalne politike omogućilo nam je da uopće započnemo cijeli ovaj proces, a njegovo finaliziranje, uz daljnju kontrolu rashoda, provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koja uključuje i brojne reforme javnog sektora, napore usmjerene ka stvaranju pozitivnog poduzetničkog okruženja te u konačnici međunarodno konkurentnog gospodarstva učinit će Hrvatsku još poželjnijom za rad, život i nove poduzetničke pothvate.“ istaknuo je ministar Marić.

Unatoč znatnom napretku vezanome uz porezno rasterećenje rada, u Istraživanju poslovne klime koje je AmCham predstavio početkom 2022. godine oporezivanje rada još uvijek je među tri ograničavajuća faktora poslovanja u Hrvatskoj. Stoga, AmCham smatra da ima još prostora za daljnje porezno rasterećenje rada kako bi on bio konkurentniji u usporedbi s drugim državama srednje i istočne Europe te usmjeren na zadržavanje radne snage u Hrvatskoj.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj i ove je godine objavila stajalište „Preporuke za reformu poreznog sustava u 2022. godini“ koje je bilo predstavljeno na događanju. Stajalište predlaže niz preporuka za daljnje porezno rasterećenje usmjereno na još snažnije privlačenje ulaganja i veću konkurentnost hrvatskih poslodavaca kod privlačenja i zadržavanja radne snage. 

U svom stajalištu AmCham predlaže tri ključne mjere:

 • Povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 4.900 Kn (650 EUR);
 • Smanjenje porezne stope od 20% na 10% poreza na dohodak i porezne stope od 30% na 25%;
 • Primjenu najviše mjesečne i najviše godišnje osnovice pri obračunu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Navedenim mjerama bi se osiguralo da uz isti trošak poslodavaca zaposlenici dobivaju veća neto primanja, što povećava njihovu gospodarsku moć i kapacitet za potrošnju, tj. povećava životni standard, a što posredno ima pozitivan utjecaj na gospodarski rast u Hrvatskoj.

Uz tri ključne mjere AmCham se zalaže i za implementaciju opcijskih planova i u društvima s ograničenom odgovornošću ('d.o.o.').

AmCham-ov prijedlog je izmjena Zakona o porezu na dohodak u kojoj bi se propisalo da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica, smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu s ograničenom odgovornošću. Ako bi se zakonski okvir u tom smislu uredio, to bi pomoglo razvoju manjih i srednjih poduzeća, kao i start-upova u Hrvatskoj.

AmCham također predlaže neoporezivi dodatak za rad od kuće od 360 kn (50 EUR) mjesečno kao i povećanje novčanih naknada i nagrada poput povećanja neoporezivog iznosa naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, dnevnica za službeni put u tuzemstvo i inozemstvo, prigodnih nagrada, paušalnih naknada za obrok u novcu, dar u naravi, dar za dijete, potpore za slučaj smrti, itd.

AmCham-ove „Preporuke za reformu poreznog sustava u 2022.“ predstavili su Hrvoje Jelić, partner, PwC Hrvatska (Porezne vlasti kao partneri poslovne zajednice), Paul Suchar, partner i Petra Megla, direktor, KPMG Hrvatska (Kako zadržati i nagraditi zaposlenike) i Krešimir Lipovšćak, partner, Crowe Hrvatska (Dodana vrijednost za zaposlenike).

Nakon predstavljanja AmCham-ovih Preporuka uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave; Josip Funda, glavni ekonomist, Svjetska banka; Stanko Kršlović, član Uprave, Philip Morris Zagreb i Bojan Poljičak, direktor, Adcubum.

„U kratkom roku teško je za očekivati bilo kakva dodatna porezna rasterećenja posebice ako se u obzir uzme rastuća neizvjesnost oko ekonomskih kretanja prema kraju godine. U srednjem roku, međutim,  treba ići u smjeru ujednačenijeg oporezivanja dohotka iz različitih izvora, smanjenje poreznog opterećenja rada, posebice viših dohodaka, te snažnijeg poreznog stimuliranja ulaganja u istraživanje i razvoj i inovacije poduzeća.“ zaključio je Josip Funda, glavni ekonomist, Svjetska banka.

 • 5. srpanj 2022
 • 09:30h - 12:00h
 • Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21
Rasprodano
Program
 • 09:00 – 09:30 Registracija i doručak 
 • 09:30 – 09:40 Pozdravni govori AmCham-a: Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica; Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja
 • 09:40 – 09:55 Uvodni govor: Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić
 • 09:55 – 10:40 AmCham preporuke za poreznu reformu 2022.
 • 10:40 – 11:40 Panel rasprava
 • 11:40 – 12:00 Q&A
   

 

AmCham poslovni doručak 'Porezna politika u izazovnim vremenima'

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 280 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se