AmCham poslovni ručak 'FDI kao prilika za oporavak gospodarstva'

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) organizirala je poslovni ručak „FDI kao prilika za oporavak gospodarstva“. S obzirom da je svijet trenutno suočen s poremećajima u globalnim lancima opskrbe, rastućom inflacijom, rastom cijena hrane i energenata te geopolitičkim preslagivanjima, cilj događanja bio je razmijeniti mišljenja i najbolje prakse o načinima privlačenja inozemnih izravnih ulaganja usmjerenih na izvozna tržišta koji će rezultirati održivim rastom gospodarstva te jačanju konkurentnosti Hrvatske i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

U svom uvodnom govoru Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je istaknula „Izravna strana ulaganja igraju važnu ulogu u gospodarskom razvoju Hrvatske i snažan su mehanizam gospodarskog rasta. Njihov značajan doprinos je i u postizanju ciljeva održivog razvoja, digitalne i zelene transformacije gospodarstva. Posljedice rata u Ukrajini, zajedno s klimatskim poremećajima, stvorile su značajan pritisak na gospodarstvo i ulaganja. Stoga su u središtu našeg rada, uz direktne intervencije kako bi se ublažio rast cijena električne i toplinske energije, programi kojima želimo potaknuti prijelaz na energetski učinkovito gospodarstvo te jače korištenje obnovljivih izvora energije. Planiramo i nastavak reformi koje su usmjerene prema administrativnom i fiskalnom rasterećenju gospodarstva, te me u tom kontekstu posebno raduje da, prema istraživanju AmChama, čak 82% tvrtki koje su sudjelovanje u anketi planira širenje poslovanja u Hrvatskoj u sljedeće tri godine.“

„Vezano na inozemna neposredna ulaganja u Hrvatskoj vrijedi naglasiti dvije pozitivne poruke. U Hrvatskoj, slično kao na globalnoj razini bilježimo pozitivni post covid rast investicija. Druga, možda još važnija poruka je da se mijenjaju ključni kriteriji za odabir lokacija ulaganja. Više nije toliko važna veličina domaćeg tržišta, puno važnija su regulatorno i ekonomsko okruženje te kvaliteta ljudskog potencijala.“, naglasio je u uvodnom izlaganju Branko Žibret, Partner & Managing Director, Kearney.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Urška Lakner, Policy & Public Affairs, Senior Manager Adriatic Cluster, Pfizer, Josip Funda, glavni ekonomist, Svjetska banka i Igor Grdić, Regional Director, Central Eastern Europe, Vertiv. Sudionici rasprave su ukazali na važnost investicija privatnog sektora i to inozemnih izravnih ulaganja koja uključuju hrvatsku ekonomiju u globalne lance vrijednosti i orijentirane su na izvoz. Otvaranje radnih mjesta, transfer tehnologija, znanja i modela rada te u konačnici povećanje produktivnosti samo su neke od prednosti takvih ulaganja.

„Hrvatska ima dugu povijest i jaku domaću farmaceutsku industriju, puno znanja i iskustva i dobro obrazovane ljude. Prepoznajući potencijal i znanje našeg tima u Savskom Marofu na području biotehnologije i farmaceutske industrije, uključujući proizvodne pogone, laboratorije za kontrolu kvalitete i drugu infrastrukturu, dovelo je do nove investicije vrijedne 100 m€ u partnerstvu sa švedskom biofarmaceutskom tvrtkom Sobi.“, istaknula je Urška Lakner, Policy & Public Affairs, Senior Manager Adriatic Cluster, Pfizer.

Josip Funda, glavni ekonomist, Svjetska banka je dodao kako je ključ podizanja potencijala rasta domaćeg gospodarstva u povećanju produktivnosti. Pritom, inozemna izravna ulaganja mogu pomoći no po njegovom mišljenju u ovom trenutku više nisu ključna. Puno je važnije dodatnim ulaganjima u nove tehnologije, istraživanje i razvoj, menadžerske vještine i općenito ljudski kapital povećati produktivnost domaćeg poslovnog sektora kao i jačanje njegove uključenosti u globalne lance vrijednosti.

„Ekspanzija ulaganja u podatkovne centre uzrokovana digitalizacijom, ali nažalost i covid pandemijom dovela je do značajnih ulaganja na tržištima zapadne Europe i Bliskog istoka. CEE regija je bilježila značajniji rast u investicijama u podatkovne centre kroz 2021/2022 godinu, uključujući i Hrvatsku. Time smo pokazali kako tehnološki sektor i digitalna transformacija u Hrvatskoj imaju veliki potencijal te vrijedni lokalni talent, zbog čega ne treba prestati s naporima na tom području kako bi se privukle dodatne investicije stranih ulagača.“, zaključio je Igor Grdić, Regional Director, Central Eastern Europe, Vertiv.

Događanju je prisustvovalo više od sto uzvanika iz javnog i privatnog sektora.

  • 27. rujan 2022
  • 12:00h - 14:00h
  • Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21
Rasprodano
Program

11:30 - 12:00 Registracija i piće dobrodošlice
12:00 - 12:10 Pozdravni govori AmCham-a 
12:10 - 12:20 Uvodno obraćanje 
12:20 – 12:40 Uvodna prezentacija
12:40 - 13:40 Panel rasprava
13:40 - 13:50 Pitanja i odgovori
13:50 – 14:30 Ručak

 

AmCham poslovni ručak 'FDI kao prilika za oporavak gospodarstva'

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 300 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se