Konferencija Digitalna Hrvatska 2030.

AmCham je održao 6. izdanje konferencije na temu digitalne transformacije Hrvatske koja je okupila 160 ključnih predstavnika institucija, poslovne zajednice i medija. Na konferenciji se razgovaralo o trenutačnoj poziciji Hrvatske na putu u europsko digitalno desetljeće. Naglasak konferencije je bio na umjetnoj inteligenciji i digitalnoj transformaciji te njihovim implikacijama na poslovnu zajednicu, radna mjesta i živote građana. 

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a je istaknula da upravo AmCham bio snažni zagovornik usvajanja i primjene novih tehnologija u Hrvatskoj u područjima elektroničnog plaćanja upravnih pristojbi, virtualnih ročišta na sudovima, digitalne transformacije zdravstva, novog elektroničkog oglasnika javne nabave, e-mobilnosti i digitalizacije komunikacije poduzeća s Poreznom upravom. AmCham također organizira godišnju poslovnu delegaciju u SAD gdje hrvatske kompanije imaju priliku učiti o najnovijim trendovima digitalne transformacije od američkih poduzeća koja su njihovi predvodnici. 

Rina Musić, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a naglasila je kako je većina od 330 tvrtki članica AmCham-a u procesu vlastite digitalne transformacije, na što smo ponosni i voljeli bismo vidjeti takav trend u cijeloj Hrvatskoj. 

Projekt europskog digitalnog desetljeća i ambiciozni ciljevi digitalizacije koje Europska unija postavlja pred države članice bile su teme izlaganja voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinke Ujević. Ostvarivanje tih ciljeva bit će moguće značajnim izdvojenim EU sredstvima. 

Tamás Kárpáti, Iron Mountain je održao prezentaciju o prevladavanju jaza između fizičkog i digitalnog putem umjetne inteligencije i strojnog učenja, kako bi institucije mogle maksimalno iskoristiti svoju podatkovnu imovinu. 

O konkretnim primjerima primjene umjetne inteligencije u poslovanju imali smo prilike čuti od Lidije Karage iz Poslovne inteligencije, koja je naglasila važnost dobre politike upravljanja podacima za uspješnu primjenu AI-a.

Na panel raspravi “Napredak Hrvatske u europskom digitalnom desetljeću” sudjelovali su Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva; Gordan Vidić, Iron Mountain; Mislav Galler, Telemach; Renata Vujasinović, Visa te Tajana Hašperger, Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium. Usuglasili su se da značajna europska sredstva za zelenu i digitalnu tranziciju mogu pomoći Hrvatskoj da do 2030. godine još ambicioznije ostvari ciljeve i dosegne prosjek država članica EU-a u području digitalizacije. Sudionici rasprave su govorili i o recentnim tehnološkim trendovima, razvoju digitalnih vještina, kibernetičkoj sigurnosti i razvoju digitalne ekonomije i javne uprave.

Na drugoj panel raspravi „Umjetna inteligencija: potencijali i prilike“ sudjelovali su Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i Andrea Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj koji su dali pogled EU institucija na razvoj i primjenu umjetne inteligencije. Na istom panelu predstavnici vodećih tehnoloških kompanija Joško Mrndže, Google i Vedran Bajer, Microsoft dali su uvod u razvoj tehnologije i pogled na prilike u primjeni u gospodarstvu. Joško Mrndže održao je i inspirativnu prezentaciju o Googlovoj viziji budućnosti primjene umjetne inteligencije.

  • 16. travanj 2024
  • 09:30h - 12:00h
  • The Westin Zagreb, I. Krsnjavoga 1
PRIJAVE SU ZATVORENE
PROGRAM:
  • 09:00-09:30 Registracija i doručak
  • 09:30-09:40 Pozdravni govori
  • 09:40-10:10 Prezentacije 
  • 10:10-11:00 Panel rasprava I – Napredak Hrvatske u europskom digitalnom desetljeću 
  • 11:00-11:15 Prezentacija
  • 11:15-12:00 Panel rasprava II - Umjetna inteligencija: potencijali i prilike 
Konferencija Digitalna Hrvatska 2030.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S 326 članova, koji zapošljavaju više od 95.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se