Nazad na vijesti
Novo stajalište: „Preporuke za povećanje učinkovitosti rada sudskog registra“
10. prosinac 2018.

Novo stajalište: „Preporuke za povećanje učinkovitosti rada sudskog registra“

10. prosinca 2018. AmCham je usvojio stajalište „Preporuke za povećanje učinkovitosti rada sudskog registra“.

Sudski registar u Hrvatskoj je primarno uređen zasebnim zakonom i to Zakonom o sudskom registru te brojnim drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Zakon o sudskom registru je od svog donošenja 1995. godine devet puta izmijenjen, a deseta je izmjena u tijeku te je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru trenutno, do 30. prosinca 2018., u postupku javnog savjetovanja. Dosadašnjim izmjenama i dopunama u zakon su unesena brojna rješenja kojima je upis u registar usklađivan s europskom pravnom stečevinom i s drugim zakonima donesenim ili izmijenjenim nakon njegova donošenja.

Iako su kroz godine učinjeni brojni pozitivni pomaci s ciljem optimizacije rada sudskog registra, iskustvo predstavnika poslovne zajednice ukazuje na čitav niz elemenata rada registra koji do danas ne funkcioniraju optimalno u smislu brzine i učinkovitosti. Ovo obuhvaća, primjerice, složen postupak registracije i likvidacije tvrtki i nepridržavanje rokova kod donošenja odluka, neusklađenost postupanja sudskih registara i referenata, nepovezanost sustava u praksi i druge segmente rada registra.

AmCham stoga ovim stajalištem želi adresirati navedene probleme i dati konkretne prijedloge za unaprjeđenje rada sudskog registra.

Stajalište je dostupno na sljedećem linku.

 

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 230 članova, koji zapošljavaju više od 80.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se