Nazad na vijesti
Poslovna procedura vam predstavlja administrativno opterećenje? Predložite nam njeno pojednostavljivanje.
21. svibanj 2019.

Poslovna procedura vam predstavlja administrativno opterećenje? Predložite nam njeno pojednostavljivanje.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s poslovnom zajednicom identificirat će i pojednostaviti 10 poslovnih procedura koje poduzetnicima predstavljaju najveće opterećenje.

Navedite poslovnu proceduru koja vam predstavlja najveće opterećenje i najveći trošak vašeg vremena i novca. Procedura zahtijeva: veliko administrativno opterećenje, značajnu količinu administrativne dokumentacije koju je potrebno priložiti, dokumentacija se mora dostavljati u papirnatom obliku, potreban je osoban dolazak, predugo vrijeme čekanja na odgovor nadležnog tijela ili je pak procedura je nejasna. 

Molimo vas da najkasnije do srijede 29.05.2019. opišete proceduru, ili više njih, koje za vas predstavljaju poslovno opterećenje te predložite konkretne korake za njihovo pojednostavljivanje. Također, možete predložiti poslovne procedure čija bi digitalizacija imala najveći učinak.  Prijedlog mjere za pojednostavljenje možete dostaviti na policy@amcham.hr

Smjernice kojima se možete voditi pri odabiru procedura su one koje: 

1. Imaju previše koraka te će digitalizacija značajno ubrzati njihovo izvršavanje
2. Sastoje se od koraka i obrazaca koji nisu standardizirani i jasno propisani
3. Izazivaju nejasnoće i imaju različita tumačenja pri izvršavanju koja su proizašla iz različitih propisa
4. Zahtijevaju opsežnu dokumentaciju koja je u nadležnosti više tijela državne uprave što uzrokuje poteškoće u provedbi
5. U praksi imaju različita tumačenja i načine provedbe između tijela središnje državne uprave i jedinica lokalne samouprave 
6. Zahvaćaju velik broj subjekata ili manjem broju subjekata predstavljaju značajan gubitak vremena i resursa
7. Traže podatke koji su već dostupni tijelima državne uprave
8. Istaknute su u izvješćima Svjetske banke Doing business te u preporukama Europske komisije za kratkoročno, srednjoročno i dugoročno razdoblje

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi projekt pod nazivom "Mjerenje i smanjenje administrativnih opterećenja poslovnih procedura, optimizacija registara neporeznih davanja i upravnih pristojbi". Projekt predstavlja nastavak sustavne regulatorne reforme koju provodi Ministarstvo kroz dosadašnje projekte administrativnog rasterećenja gospodarstva korištenjem Standard Cost Model (SCM) metodologije. 

U sklopu projekta odabrat će se 10 poslovnih procedura koje poduzetnicima predstavljaju najveće opterećenje, izmjerit će se njihov trošak te pripremiti prijedlozi za pojednostavljivanje i digitalizaciju.

Unaprijed hvala na vašoj pomoći. Za sve dodatne informacije i pitanja slobodno nam se obratite.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 250 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se