Odbor za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

PLAN AKTIVNOSTI 2022

1. Zakon o gospodarenju otpadom

  • Usvojen je Zakon o gospodarenju otpadom koji integrira 4 različite direktive EU. U ovoj godini očekuje se donošenje niza podzakonskih akata koji će sadržavati pravila o gospodarenju otpadom pojedinih proizvoda uključujući plastiku, vozila, gume i akumulatore. Ovi propisi će diktirati gospodarenje otpadom barem sljedećih 4 do 5 godina.
  • Očekuje se da će većina mjera u podzakonskim aktima uključivati dodatne ili veće naknade za poslovne subjekte.
  • AmCham planira pripremiti stajalište u kojem se predlažu komentari na "Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadrži plastiku" za koji se očekuje da će biti usvojen do lipnja 2022.

2. e-mobilnost

  • AmCham je imao dobre rezultate u oblikovanju nacionalnih politika e-mobilnosti, mnogi prijedlozi usvojeni su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
  • Postoje mnoge teme unutar e-mobilnosti kojima se treba baviti, uključujući subvencije za e-vozila i izgradnju stanica za punjenje, infrastrukturu e-mobilnosti, upravljanje baterijama vozila, povećanu potražnju za električnom energijom s porastom novih e-vozila, ulogu Vlade u obnavljanju voznog parka e-vozilima, e-javni prijevoz…
  • AmCham će ažurirati stajalište na temu e-mobilnosti koje se bavi važnim pitanjima za poslovnu zajednicu i predlaže prijedloge za promjene koje treba učiniti na održiv način kako bi se sve promjene izvršile na razuman i održiv način za potrošače, tvrtke i vladu.

Predstavnici sljedećih poduzeća članova sudjeluju u radu Odbora:
A1 Hrvatska d.o.o.
Alpheus d.o.o.
ALSTOM Hrvatska d.o.o.
Batarelo Dvojković Vuchetich odvjetničko društvo d.o.o.
Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.
Ecolab d.o.o.
Energo-data d.o.o.
EuroNavigator d.o.o.
Hrvatska banka za obnovu i razvitak
Hrvatski Telekom d.d.
Krehić i partneri Odvjetničko društvo d.o.o.
LMG Autokuća d.o.o.
Marsh d.o.o.
Matkovic Engineering Technics d.o.o.
Odvjetničko društvo Župić i partneri d.o.o.
Petrol d.o.o.
Philip Morris Zagreb d.o.o.
Sano - suvremena hranidba životinja d.o.o.
Schneider Electric d.o.o.
Vlahović Grupa d.o.o. - Vlahovic Group Government Relations

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 280 članova, koji zapošljavaju više od 91.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se